Egészségügyi hírek

Az egészséges orvosok jobbak


Azok az orvosok, akik vigyáznak az egészségükre, általában gyakrabban adnak életmódra vonatkozó tanácsokat betegeiknek, mint azok, akik gyorsételekkel tömik magukat és elbliccelik az edzéseket.

Az új tanulmány azt is kimutatta, hogy szívesebben adnak tanácsokat a tapasztaltabb orvosok, akik úgy érzik, elég képzettek hozzá. "A rendszeres testmozgást végző orvosok többször hangsúlyozzák az edzés fontosságát." - mondta el a tanulmány fő szerzője, Dr. Elizabeth Jackson, a Michigani Egyetem orvostudományi adjunktusa. Ironikus módon a túlsúlyos orvosok is gyakran javasolnak életmód-váltást, talán azért, mert ők maguk is épp azon dolgoznak. Az eredményekről a Preventive Cardiology online kiadásában lehet bővebben olvasni.

A tanulmányban szerepelt egy kérdőív kitöltése is. A 183 megkérdezett orvosból 102 volt gyakorlatát töltő fiatal orvos, 81 pedig már befejezte tanulmányait. A kezdő orvosok 21 százaléka küzdött túlsúllyal, 6 százalék pedig elhízással. A végzett orvosok körében ez az arány 27 és 8 százalék volt. Legtöbbjük ellenőriztette a vérnyomását és koleszterin-szintjét a felmérést megelőző évben. Mindkét csoport tagjai arról számoltak be, hogy kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, ellenben hetente legalább egyszer felkeresik a gyorséttermeket, a testmozgást viszont hanyagolják. A végzett orvosok között több olyan akad, aki hetente legalább négy alkalommal sportol valamit. 70 százalékuk a betegeinek is javasolja az egészséges életmódot, míg a gyakorlaton levők közül mindössze csak 37 százalék cselekszik hasonlóan.

Az orvosok arról is beszámoltak, hogy nincs túl nagy önbizalmuk a betegeik rábeszélése terén. A végzett orvosok 17 százaléka, a képzés alatt állók 11 százaléka érezte képesnek magát arra, hogy képes legyen segíteni betegének az egészséges étrend kialakításában. Jackson szerint a problémát részben az okozza, hogy az orvosok csak a betegekkel találkoznak, az edzőtermekben mozgó egészségesekkel nem. A jó tanácsadói képességekkel megáldott orvost jellemzi, hogy maga is legalább heti 150 percet mozog és alapos képzést kapott tanácsadói területen. A túlsúlyos orvosok gyakrabban noszogatják betegeiket mozgásra. "Minden alkalommal, ha beteggel találkozunk, ott a lehetőség, hogy felhívjuk figyelmüket a halálos betegségek kockázati tényezőire. Taníthatjuk és bíztathatjuk őket." - magyarázta Dr. Jonathan Whiteson, a New York-i Langone Kórház Szív-és Tüdőrehabilitációs Programjának orvosigazgatója. "Ez a cikk azonban újra megerősíti bennünk, hogy sokkal jobban kell végeznünk munkánk ezen részét." - tette hozzá.

Whiteson és Jackson is egyetért abban, hogy az orvosok képzésének fejlesztése révén talán hatékonyabb lehet a tanácsadói tevékenység. Whiteson szerint a szerepjátékok hasznosak lehetnek. Jackson úgy véli, hogy a viselkedést nehéz megváltoztatni. Ez nem megy gyógyszerrel, csak úgy, ha az orvos elbeszélget a betegével. Ha valakinek sikerült átalakítania az életét, akkor a módszert meg lehet osztani másokkal is."