Egészségügyi hírek

Az aszpirin a migrénes fejfájást is csökkenti


A legújabb kutatások szerint az aszpirin a migrénben szenvedők felénél már két óra alatt csökkentheti a fájdalomérzetet.

A Cochrane Felmérés szerint a nagy dózisú aszpirin enyhítheti továbbá a hányingert, hányást, émelygést, valamint a fény és hangérzékenységet - azaz a migrén többi tünetét is. A kutatók szerint azonban ekkora dózisnál már olyan mellékhatások léphetnek fel, amelyek miatt egyes betegek kénytelenek mégis inkább a hagyományos migréngyógyszereket választani.

A mostani kutatás során a tudósok összesen 4222 migrénes önkéntest vizsgáltak meg, akiknek fejfájását 900-1000mg egyszeri beadásával próbálták csökkenteni.

Az önkéntesek közel felének két órán belül teljesen elmúlt a fejfájása és hányáscsillapító gyógyszerekkel kombinálva az aszpirin a többi tünetet is sikeresen megszüntette. Ennek ellenére, Sheena Derry, a John Radcliffe Kórház munkatársa szerint az aszpirin nem minden esetben megfelelő kezelési módszer: "A különböző genetikai háttérrel rendelkező emberek másként reagálnak a gyógyszerekre - nyilatkozta Ms. Derry - Jelenleg más szerekkel, paracetamollal és ibuprofennel is kísérletezünk a migrén kezelésében."

"Az aszpirin ugyanis rövidtávon nem okoz komoly mellékhatásokat, de használata hosszabb távon már súlyos gyomor és bélrendszeri tüneteket válthat ki."