Egészségügyi hírek

Az anyatej cukormolekulájával kezelhető az ételmérgezés


Az emberi anyatejben található glikán nevű cukormolekula csatarendbe állítható az ételmérgezés tüneteinek leküzdésére, állítják ausztrál kutatók.

A Griffith Egyetem munkatársa, Dr. Christopher Day és csapata áttörő eredményt ért el a campylobacter elleni küzdelemben, mely gyakran okoz ételmérgezést Ausztráliában. "A campylobacter-fertőzés függ a baktérium felismerésétől és az emésztőszervrendszerhez történő kapcsolódásától. A felismerésben a glikánok nagyon fontos szerepet játszanak." - mondta Dr. Day. Az emberi test minden egyes sejtjét ezek a cukormolekulák borítják. "Meg akartuk találni a gyomor speciális glikánjait, melyekhez a fertőző kórokozók kapcsolódnak. Tudtuk, hogy ha ráakadunk, akkor meglesz a gyógyszerfejlesztés új célpontja a betegség kezeléséhez."

Dr Day szerint a speciálisan a kutatási projekthez kifejlesztett technológia használatával négyféle glikánt azonosítottak be, melyek fontosnak tűnnek mind az eredeti, mind a további fertőzések szempontjából. "Ez jó, mert a campylobacter nem képes fertőzni, ha ezeket a glikánokat blokkoljuk, vagy rendelkezésre állnak olyan csalimolekulák, melyekhez kapcsolódhatnak. Ez a helyzet az emberi anyatejben található glikánok nagy többségével. Az anyatej glikánjai erőteljes védelmet biztosítanak egy sor emésztőszervi fertőzést okozó vírus és baktérium ellen."

Dr Day elmondta, hogy a Griffith kutatócsoport abban reménykedik, sikerül utánozniuk ezt a természetes védelmi rendszert, és kifejleszteni egy hatékony terápiát a fertőzött betegek számára. Queensland kormánya 150 000 dollárral (30 millió forint) támogatta munkájukat, melynek segítségével egy olyan összetevőt is előállíthatnak, melyet a csirkék vizébe vagy tápjába keverhetnek, hogy csökkentsék a bélrendszerükben élősködő baktériumok számát.

"Becslések szerint ha 75 százalékkal lehetne csökkenteni a csirkék bélrendszerében található campylobacter mennyiségét, akkor gyakorlatilag nullára eshetne vissza annak esélye, hogy valaki fertőzést kap a nyers csirkehústól. Dr. Day azt is hozzátette, hogy az eredmények további kutatásokat is ösztönöznek, hogy olyan módszereket dolgozzanak ki, melyek csökkentik vagy kiiktatják a patogéneket a szárnyashúsokból.