Egészségügyi hírek

Az amalgámtömés előnye és hátránya


Egy új tanulmány adatai szerint a higanytartalmú amalgám fogtömések az eddigi elképzeléssel szemben nem károsítják a gyermekek idegrendszerét.

Az amalgámtöméseket már több mint száz éve alkalmazzák a fogorvoslásban. A tömés maga többfajta fém ötvözetéből, köztük mérgező higanyból készül. Emiatt sokáig úgy gondolták, az ilyen töméseknek súlyos egészségkárosító hatásuk lehet az idő során belőlük kioldódó higany miatt.

A mostani vizsgálat során a kutatók 507, 8 és 12 éves gyermek állapotát kísérték figyelemmel. A gyermekek felénél amalgámtömést, a többieknél a mostanában népszerű gyanta alapú fehértömést alkalmazták. A tömések beültetését követő hét évben a két csoport között semmiféle különbség nem mutatkozott, azaz egyik csoportnál sem emelkedett a neurológiai zavarok (kézremegés, hallás illetve látászavar, koordinációs problémák) előfordulásának aránya.

A kísérletet a Lisszaboni Egyetem neurológusa, Dr. Martin Lauterbach vezette. A vizsgálatról a 'Journal of the American Dental Association' című szaklapban lehet részletesen olvasni. "Eredményeink szerint az amalgámtömések semmiféle fejlődési vagy idegrendszeri rendellenességet nem okoznak a fejlődésben lévő szervezetnek" - nyilatkozta Dr. Lauterbach.

A higanytartalmú tömések ennek ellenére még mindig kétes hírnévnek örvendenek. Az Egyesült Államok egészségügyi szervezetei további kutatásokat szeretnének indítani a még megmagyarázatlan kérdések tisztázására-, például hogy milyen hatással lehet egy születendő gyermekre, ha édesanyjának amalgám tömése van.

Bizonyos egészségügyi szervezetek szerint az amalgámtöméseket egyszerűen be kéne tiltani, azok ugyanis elavultak és veszélyesek. Az Amerikai Fogorvosok Szövetségének (ADA) nyilatkozata szerint az erős és tartós amalgám tömés még mindig az egyetlen és legjobb megoldás a hátsó nagyőrlők szuvasodásának kezelésében.

Az új tömőanyagok bevezetése óta Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyre kevesebben kérik az amalgámtömést. Az USA-ban az utóbbi években a fogászati töméseknek csak mintegy egyharmadát végezték amalgámmal.


Fogszuvasodás

A fogszuvasodás (régebbi nevén: fogszú,) egy idült folyamat, amely a fogak keményszöveteinek a roncsolódásával jár és a felszínről a fogbél (pulpa) felé halad. Ez az elváltozás eleinte egy visszafordítható folyamat, amely az idő elteltével tovább terjedhet, egy visszafordíthatatlan destrukciót előidézve, amely gyakran fájdalommal, gyulladással, a fognak az elvesztésével és a legsúlyosabb esetben akár halállal is járhat. A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák, azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat lebontanak, mint például cukor, fruktóz, glükóz, stb. Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, mely károsítja fogakat. (Wikipédia)

Eddigi bejegyzések

jozsef1960 ( 57 éves férfi ) Komárom , 1 kórtörténet | időpont: 2014. február 10. 10:51

Történet: elnézést hogy zavarom de meg szeretnék kérdezni hogy ha nincs tb kártyám vagyis érvényes kártyám akkor ingyen kihuzzák e a fogam a rendelöbe köszönöm elöre is József
Meggyógyult:    nem

mattheus ( 36 éves férfi ) Budapest , 3 kórtörténet, 3 kórház értékelés, 5 wellness értékelés | időpont: 2013. augusztus 5. 13:59

Történet: Véletlen ellenőrzés során derült ki, hogy több mint 5 lyukas fog + három húzandó bölcsesség. Altatással történt az utóbbi, nagyon elégedett vagyok.
Kezdeti tünetek: Szájüreg:
fogazat rendellenességei (késői fogfejlődés, fogszerkezet rendellenességei, fogszuvasodás), fogszuvasodás, ínygyulladás
Kórház, rendelő: RockRose fogászat és szájsebészet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: nem kellett a húzás után fájdalomcsillapító sem!
Alternatív gyógymódok:: öblögetés, pihenés
Meggyógyult:    igen

horanna ( 42 éves nő ) Gyomaendrőd , 4 kórtörténet | időpont: 2008. november 29. 15:07

Történet: A bölcsességfogam szuvasodott el, ezért ki kellett húzni.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
arcduzzanat, arcfájdalom, étvágytalanság, fáradtság, fogfájás
Szájüreg:
fogszuvasodás
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
fejfájás, fogfájás, ingerültség
Kórház, rendelő: Budapesti Szent Ferenc Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: fájdalomcsillapító
Meggyógyult:    igen

imre ( 30 éves férfi ) Békéscsaba , 3 kórtörténet | időpont: 2008. november 21. 19:20

Történet: Egy rossz harapásnál kezdett el fájni az egyik fogam megállás nélkül. Kiderült komoly problémák vannak azzal a fogammal, csak addig ez nem derült ki, tünetmentes volt. Fogorvos kezelte. Többször mentem kontrollra, hogy ne kelljen gyökérkezelni.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
arcduzzanat, arcfájdalom, fejfájás, fogfájás, ingerültség
Szájüreg:
fogszuvasodás
Későbbi tünetek: Szájüreg:
fogazati, rágási rendellenességek
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: fájdalomcsillapító
Alternatív gyógymódok:: helyes fogmosás
Meggyógyult:    igen

farkasju ( 29 éves nő ) Budapest , 6 kórtörténet | időpont: 2008. november 7. 17:30

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fejfájás, fogfájás
Szájüreg:
fogazat rendellenességei (késői fogfejlődés, fogszerkezet rendellenességei, fogszuvasodás), fogazati, rágási rendellenességek, fogszuvasodás, ínygyulladás
Kórház, rendelő: Szent Imre Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: -
Alternatív gyógymódok:: -
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A fogászati kezelés után jópár óráig nem ettem