Egészségügyi hírek

Az általános intelligencia is agyban dől el


A Kaliforniai Műszaki Egyetem (CalTech), az Iowai Egyetem, a Dél-Kaliforniai Egyetem és a Madridi Független Egyetem kutatói felderítették, mely agyi struktúrák befolyásolják az általános intelligenciát.

Jan Glascher, a CalTech doktorandusza munkatársaival 241 agykárosodásban szenvedő beteget vizsgált IQ-tesztek segítségével. A kutatók minden beteg agyi károsodását részletesen feltérképezték, majd összehasonlították ezzel a teszteredményeket, hogy megállapítsák, mely agyi területek felelősek az általános intelligenciáért.

"Nagy átlagban az emberek hasonlóan teljesítenek a különböző teszteken" - magyarázta Ralph Adophs pszichológus, idegtudós és biológus professzor, a tanulmány társszerzője. "Egyes emberek általában magas, míg mások alacsony pontszámokat érnek el. Jogosan merül fel így a kérdés: összefüggnek-e az általános képességek egyes agyi területekkel?"

Az eredmények azt mutatták, hogy egyetlen struktúra helyett az általános intelligenciát az agy két ellentétes felében található területek hálózata határozza meg. "Kiderülhetett volna, hogy az általános intelligencia nem mutat összefüggést egyetlen agyi területtel sem, hanem kizárólag az agy működésétől függ" - tette hozzá Adolphs. "Az általános intelligencia pedig attól függ, mennyire képes az agy a különböző agyi területek, például a munkamemória információit integrálni."

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg.