Egészségügyi hírek

Aszpirin a demencia ellen?

Medipress


A szer kulcsenzim blokkolásán keresztül védheti az agysejteket - a jelenség akár az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében is kiemelt fontosságú lehet.

Az aszpirin hatóanyaga, a szalicilsav gátolja a GAPDH (gliceraldehid 3-foszfát dehidrogenáz) nevű enzim működését. A szellemi leépüléssel járó degenerációs kórképek kezelésében alkalmazott deprenil szintén a GAPDH-n keresztül fejti ki hatását, a mechanizmus blokkolása megóvja az idegsejteket a pusztulástól. Most a Johns Hopkins vetették fel, hogy ezek alapján az aszpirint lehetne alkalmazni az Alzheimer-, Parkinson-, és a Huntington-kór kezelésében.

Maga az enzim egyes setkárosító hatások következtében sejtmagba kerül, ahol serkenti a sejthalál mechanizmusát. Solomon Snyder és munkatársai szerint a szalicilsav pontosan ezt a transzportot gátolja meg. A munkacsoport ráadásul egy kínai gyógynövény hatóanyagát előállítva hozta létre a szalicilsav egyik variánsát, ami még hatékonyabbnak bizonyult. A tanulmány részletei a PLOS ONE oldalain tekinthetőek meg.


Demencia

Szellemi leépülés, elbutulás. Az idegsejtek elhalnak, vagy megszűnik a kapcsolat az egyes sejtek között. Az érintettek személyisége megváltozik, jellemző tünet az emlékezetvesztés, illetve a tájékozódó képesség elvesztése.

Eddigi bejegyzések