Egészségügyi hírek

Antioxidánssal az autizmus ellen


A Stanford Egyetem Orvosi Kara és a Lucile Packard Gyermekkórház kutatóinak friss vizsgálatai szerint egy különleges antioxidáns-összetevő segítségével hatékony terápia nyújtható az autisták számára.

Az N-acetilcisztein (röviden NAC) névre hallgató antioxidáns csökkentette az autista gyerekek ingerlékenységét, illetve az állandó ismételgetésre való kényszerüket is. Amint arról Antonio Hardan, a tanulmány egyik szerzője beszámolt, az ingerlékenység az autista gyerekek 60-70 százalékát érinti, és gyakran igen durva dolgokra készteti őket, így viselkedésük kihathat a tanulmányi eredményükre, szabadidős tevékenységeikre is, illetve gátolhatja a számukra kialakított terápiákon való részvételüket is.

A Biological Psychiatry című lap júniusi számában megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy a kutatók számára régóta nagyfokú prioritással bír egy autizmus kezelésére szolgáló gyógyszer kifejlesztése, mivel jelenleg az autizmussal járó tüneteket - például az ingerlékenységet, a hangulatingadozást vagy az agressziót - antipszichotikumokkal próbálják kordában tartani, melyeknek azonban számos mellékhatása van, például a hízás, az akaratlan mozgások, illetve különféle metabolikus szindrómák. Ezzel szemben a NAC csupán enyhe mellékhatásokkal bír, elsősorban gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, azaz székrekedést, hasmenést, hányingert vagy éppen étvágycsökkenést.

A tanulmány során a szakemberek 3 és 12 év közötti, fizikailag egészséges autista gyerekeket figyeltek meg, akik közül egyeseket 12 héten át kezeltek antioxidánssal, míg a többiek placebót kaptak. Az első csoportba tartozók esetében a kísérlet végére az ingerlékenység mértéke az erre használatos skálán 13,1-ről 7,2-re csökkent, emellett az autistákra jellemző modoros viselkedés is enyhébb mértékben jelentkezett náluk.

Hardan felhívta rá a figyelmet, hogy a drogériákban recept nélkül beszerezhető, étrend-kiegészítőnek javasolt NAC nem képes ugyanazt a hatást kifejteni, mint a klinikai körülmények között adagolt antioxidáns, ezért attól senki ne várjon hasonló mértékű javulást.

Bár a tanulmány arra nem tért ki, vajon milyen módon hat a NAC az autisták szervezetére, a szakértők két lehetséges feltételezéssel is előálltak. Az egyik szerint, a NAC növeli a test legfőbb antioxidáns hálózatának kapacitását, ami pedig -amint azt már korábbi tanulmányok kimutatták - az autisták esetében hibásan működik. A másik feltételezés pedig azon alapszik, hogy az autizmus kialakulásában döntő szerepet játszik az agyban található serkentő és gátló neurotranszmitterek egyensúlyának felbomlása, amit az antioxidáns képes helyrebillenteni.


Autizmus

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár a rendellenesség etiológiája (eredete) ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják.

Eddigi bejegyzések