Egészségügyi hírek

Alkoholproblémákat okozhat a gyomor bypass


A legújabb kutatások szerint a gyomor bypass műtéten átesett betegeknél akár duplájára is nőhet az alkoholproblémák előfordulási aránya.

A svéd Karolinska Institutet kutatói összesen 12 000 páciens állapotát figyelték meg, akik 1980 és 2006 között bariátriai műtéten estek át. A betegek adatait ezek után összehasonlították a 123 000 betegből álló kontrolcsoportéval, akiket véletlenszerűen választottak ki.

Az eredmények szerint a súlycsökkentő műtétet követően a páciensek depresszióra, öngyilkosságra és alkohol- és drogproblémákra való hajlama jelentősen nőtt. (A bariátriai műtéteken átesett betegek ezen kívül gyakrabban kerültek pszichiátriai kezelés alá is, mint a kontroll csoportban lévők.)

Az alkoholfüggőségre való hajlam különösképp a gyomorszűkítő műtéten átesett betegeknél nőtt meg, esetükben ugyanis majdnem duplájára emelkedett az alkoholproblémák előfordulási aránya. "A gyomor bypass műtétet követően rendkívül fontos, hogy a betegek megfelelő tanácsadást kapjanak alkoholfogyasztási szokásaikat illetően - nyilatkozta Dr. Magdalena Plecka Ostlund, a kutatás vezetője - Ezen kívül az ellátást végző orvosnak is számítani kell az alkoholproblémák megjelenésére, így azonnali segítséget nyújthatnak az első tünetek jelentkezésekor. Természetesen minden esetben mérlegelni kell a műtét egészségügyi előnyeit és a később esetlegesen kialakuló alkoholproblémákat."

A kutatás részletes adatait az Emésztési Betegségek Hetén, Chicagóban tartott konferencián ismertették a svéd tudósok.