Egészségügyi hírek

AIDS elleni oltóanyag?


Spanyol orvosok olyan AIDS elleni oltóanyagot fejlesztettek ki, amely a betegek többségében jelentősen csökkenti a vírusszámot. A szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy ez még nem tekinthető gyógymódnak.

A barcelonai kórház kísérletében huszonnégy AIDS beteg vett részt, és 24 hét után a többségükben a vírusszint jelentős csökkenését mutatták ki.

"Némelyikükben a csökkenés rendkívül jelentős mértékű volt, de egyik esetben sem szűnt meg teljesen a vírusteher" - áll a kórház közleményében. "Ennek ellenére óriási lépésről van szó a korábbi próbálkozásokhoz viszonyítva, melyek során hasonló vakcinával a kezelt páciensek csupán 30 százalékában mutattak ki reakciót. Korábban egyetlen terápiás oltóanyag sem ért el ilyen magas szintű reakciót, mint a mostani kísérletben."

Az oltóanyagot mindegyik betegnél személyre szabták, mert a páciens saját dendritikus sejtjeiből állították el, abból a speciális sejtből, amely kulcsfontosságú az immunrendszer szabályozásában. Három adagban adták be kéthetes időközönként.

A kutatók azt remélik, olyan AIDS elleni terápiás oltóanyagot tudnak kifejleszteni, amely csökkenti a retrovírus elleni kezelések szükségességét, amelyek meglehetősen drágák, mivel naponta kell alkalmazni.

A klinikai kísérlet eredményeit a Journal of Infectious Diseases szaklapban tették közzé.

Jelenleg folyik egy újabb klinikai kísérlet, amely együttesen vizsgálja a vakcinát és a retrovírus elleni gyógyszereket, hogy még tovább javíthassák az eredményeket.

A UNAIDS becslései szerint 33,3 millió HIV fertőzött él világszerte. A járvány az 1980-as években történt felbukkanása óta több mint 60 millióan fertőződtek az AIDS betegséget okozó vírussal, és közel 30 millióan haltak meg a HIV vírussal összefüggő okokból.