Egészségügyi hírek

Agykárosodást okozhat a műanyagban lévő vegyszer

betegszoba.hu


Amerikai tudósok szerint a főleg műanyag flakonok és uzsonnás dobozok gyártásánál alkalmazott biszfenol A (BPA) már kis mennyiségben is komoly agykárosodást idézhet elő főemlősöknél.

Hogy az ételdobozokról és üdítős flakonokból az élelmiszerekre került BPA valóban okozhat e maradandó egészségkárosodást, az egyelőre még vita tárgyát képezi. "Főemlősökön végzett kísérleteink egyértelműen bebizonyították, hogy a BPA károsíthatja az emberi agyműködést is" - nyilatkozta Dr. Hajszan Tibor, a Yale Orvostudományi Egyetem munkatársa.#img1#

Dr. Hajszan és kollegái a folyamatos kis mennyiségű (50 mikrogramm/kilogramm) BPA hatásait vizsgálták fiatal felnőtt afrikai zöldmajmokon (mandrill). A kutatók állítása szerint a kísérlet végére a BPA teljesen megszűntette az idegi összeköttetéseket a hippokampusz és a prefrontális kéreg között, így károsítva az agyműködést. Ezeknek az idegi összeköttetéseknek az észlelésben és a hangulatváltozások kialakulásában van kulcsszerepük.

"Eredményeink alapján javasoljuk az emberek számára még tolerálható napi biszfenol A bevitel határvonalának csökkentését, hiszen bebizonyosodott, hogy már napi 50 mikrogramm is komoly gondokat okozhat" - nyilatkozta Dr. Hajszan.