Egészségügyi hírek

A zöldtea egy összetevője segíthet a Down-szindróma kezelésében

Medipress


A zöldteában fellelhető egy összetevő segíthet a Down-szindróma kezelésében - állítja egy friss kutatás, amely a The Lancet Neurology című szaklapban került publikálásra.

A kutatást vezető Dr. Mara Dierssen és csapata azt vizsgálta, hogy az ún. epigallocatechin gallát (EGCG) hogyan segít a Down-szindrómával küzdő betegek kognitív funkcióinak fejlesztésében. A szakemberek szerint ez az első olyan kezelési mód, amely ezeknek a pácienseknek a kognitív funkcióinak fejlesztésében hatékony segítséget nyújthat.

Az amerikai Nemzeti Down-szindróma Társaság szerint az Egyesült Államokban 691 babából 1 Down-szindrómával születik, és jelenleg mintegy 400 ezer amerikai él ezzel a rendellenességgel. A Down-szindróma az USA leggyakoribb genetikai betegsége, amely akkor fordul elő, ha a normálisan dupla 21-es kromoszómából három van.

Dr. Dierssen és kollégái szerint bizonyíték van arra, hogy a kognitív problémák az ún. DYRK1A gén túlműködéséből fakadnak, és az egérkísérletek szerint a zöldteában megtalálható EGCG segít a a DYRK1A túltermelésének csökkentésében. Úgy válik, hogy hasonló eredmények érhetők e a Down-szindrómás páciensek esetében is, s így a kognitív képességek pozitív irányba változnak.

Ennek tesztelése érdekében összesen nyolcvannégy, 16 és 34 év között Down-szindrómás pácienst vizsgáltak 12 hónapon keresztül. Az egyik csoport koffeinmentes zöldteát kapott, amelyben kilogrammonként 9 mg EGCG volt, míg a másik csoport placebót kapott. Mindkét csoport heti rendszerességű kognitív tréningen esett át.

A kutatás végén a résztvevők kognitív teszteket kaptak ás agyhullámaikat is megvizsgálták. Kiderült, hogy a zöldteát fogyasztó csoport vizuális memóriája, koncentrációs képessége és szociális alkalmazkodóképessége egyaránt jobban fejlődött, mint a kontrollcsoporté.


Down-kór

A 21-es kromoszóma triszómiája okozza. Ez azt jelenti, hogy a normális kettő helyett a Down-kórban szenvedő betegeknek három darab 21-es kromoszómájuk van. Ez a leggyakoribb veleszületett kromoszóma rendellenesség. A többlet kromoszóma zavarja az agy és a szervezet fejlődését. A tünetek megjelenési formája és súlyossága változó, rendszerint enyhétől súlyosig terjedő mentális retardáció társul. Rizikófaktor a magas szülői életkor, tehát a 35 év feletti anyai életkor. A magzati szűrővizsgálatoknak köszönhetően azonban ma Magyarországon a legtöbb Down-kóros újszülöttet fiatal anyák szülik. Éppen ezért az Amerikai Szülésztársaság minden terhes nő részére ajánlja a Down-kórt szűrő vizsgálatokat.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 18. 19:46

Történet: A 21-es kromoszóma triszómiája okozza. Ez azt jelenti, hogy a normális kettő helyett a Down-kórban szenvedő betegeknek három darab 21-es kromoszómájuk van. Ez a leggyakoribb veleszületett kromoszóma rendellenesség. A többlet kromoszóma zavarja az agy és a szervezet fejlődését. A tünetek megjelenési formája és súlyossága változó, rendszerint enyhétől súlyosig terjedő mentális retardáció társul.
Rizikófaktor a magas szülői életkor, tehát a 35 év feletti anyai életkor. A magzati szűrővizsgálatoknak köszönhetően azonban ma Magyarországon a legtöbb Down-kóros újszülöttet fiatal anyák szülik. Éppen ezért az Amerikai Szülésztársaság minden terhes nő részére ajánlja a Down-kórt szűrő vizsgálatokat.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
csökkent izomtónus, kisebb méretű, esetleg szabálytalan alakú fej, mentális retardáció (értelmi fogyatékosság), széles, rövid kezek, rövid ujjakkal
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
egyetlen tenyérredő, nyaki bőrredő
Szem:
fehér pontok a szem színes részén, lekerekített belső szemzug, mongoloid szemrés
Fül, orr, gége:
kicsiny fül, lelapult orr
Szájüreg:
kicsiny száj
Általános tünetek:
növekedés elmaradása, veleszületett fejlődési rendellenességek (különösen szívhibák, tápcsatorna elzáródások, szürkehályog, hallásproblémák, csípőficam, alvási apnoe, pajzsmirigyalulműködés)
Alternatív gyógymódok:: Nincs külön kezelés Down-kórra. A veleszületett rendellenességeket sebészi úton lehet korrigálni. A Down-kóros gyermekek számára speciális oktatás és fejlesztés szükséges. Fizikoterápia, logopédus, rendszeres szemészeti, fül-orr-gégészeti, endokrinológiai ellenőrzés fontosak.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Ma a Down-szindrómás beteg már tovább élnek, mint valaha. Sokan közülük önálló életet tudnak élni. A korai problémákat általában a szív fejlődési rendellenességei okozzák. Később a leukémia és a demencia veszélye nő meg.