Egészségügyi hírek

A zenélés nemcsak a kedvünket, a memóriánkat is javítja

betegszoba.hu


Egy új kutatás szerint, amikor valaki hangszeren játszik, az olyan az agynak, mintha egy minden izmot megmozgató testedzésen venne részt.

Az Élő Bolygónk számolt be arról a kutatásról, amely szerint a zene feldolgozása, a zene elemeinek (dallam, ritmus) szétválasztása, és mindennek az egységes zenei élménnyé való összedolgozása gyakorlatilag a másodperc tört része alatt megtörténik, onnantól kezdve, hogy meghalljuk a zenét.

Ahogy a videó fogalmaz: a kutatók valódi „tűzijátékot láttak" a monitoron, ami alatt azt értik, hogy

a többi tevékenységhez képest a vizsgálati személyek agyának jóval több különböző területe is aktivitást mutatott zenehallgatás közben.

Ugyanúgy, ahogy egy konditermi edzés fitten tartja a testünket, a fegyelmezett, rendezett gyakorlás megerősíti a zenészek kognitív funkcióit, lehetővé téve számukra, hogy az átlagnál fejlettebb agyi kapacitásaikat az élet más területein is hasznosítsák.

A zenészek agyában például az úgynevezett végrehajtó funkcióik is fejlettebbek. A végrehajtó funkciók azoknak az agyi struktúráknak a kategóriája, amelyek magukban foglalják a tervezési, stratégiai, figyelmi és a szimultán zajló elemző folyamatokat – mind a kognitív, mind pedig az érzelmi oldalról.

A kutatók arra jutottak, hogy a zenélés megemeli a corpus callosum nevű agyi struktúra térfogatát és aktivitását, ami tulajdonképpen egy híd a két agyfélteke között. Ez a változás lehetővé teszi, hogy az üzenetek az agyon keresztül gyorsabban és minél változatosabb utakon keresztül jussanak el a megfelelő helyre.

Valószínűleg ez az oka annak, hogy

a zenészek hatékonyabban, gyorsabban és kreatívabban oldják meg a problémákat,

függetlenül attól, hogy tudományos vagy társadalmi kérdésekről van szó. A zenélés emellett támogatja a megértést, valamint a kapcsolódó érzelmi tartalom befogadásának folyamatát, elősegítve az üzenet vagy az információ kódolását.