Egészségügyi hírek

A zene a kamaszkori migrén oka?


A legtöbb elektronikus média használata nincs kapcsolatban a fejfájással, legalábbis a kamaszoknál - állítja egy új tanulmány.

A 1025, 13-17 éves fiatalok bevonásával végzett vizsgálat nem talált összefüggést a fejfájások vagy migrének okai és a számítógépes játékok, mobiltelefonok és a televízió között. Azonban a napi egy-két óra zenehallgatás kapcsolatban volt a fejfájással.

Astrid Milde-Busch a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója munkatársaival az elektronikai eszközök és a fejfájások típusa és előfordulása közötti összefüggést tanulmányozta.

 "Az elektronikus eszközök túlzott használatát gyakran kapcsolatba hozzák az egészséget tartósan károsító hatásokkal, mint például az elhízás vagy a rendszeres testmozgás hiánya, vagy az olyan nem specifikus tünetekkel, mint a fáradtság, a stressz, a koncentrációs nehézségek és az alvászavarok" - nyilatkozta Astrid Milde-Busch. A számítógépes játékok esetében például már próbálták, de az összefüggést nem sikerült bizonyítani.

A kutatók ezúttal 489 fejfájástól szenvedő és 536 egészséges tinédzsert kérdeztek meg. Amikor a két csoportot összehasonlították, nem volt kapcsolat a televíziónézés, az elektronikus játékok, a mobiltelefon- vagy számítógéphasználat között. A napi zenehallgatás szoros kapcsolatban volt  bármely típusú fejfájással, azonban Milde-Busch kihangsúlyozta: "Az eredményekből nem derül ki,  vajon a zenehallgatás a rendszeres fejfájások oka, vagy a relaxációs önterápia következménye."

A tanulmány a BMC Neurology folyóiratban jelent meg.

Alvásminőség felmérés

Kérjük töltse ki alvástesztünket, amellyel most részt vehet nyereményjátékunkon is! A 2016.09.05 - 10.31 között kitöltött tesztek között 10 db 5.000.- Ft értékű Pharma Nord ajánékcsomagot sorsolunk ki.