Egészségügyi hírek

A védelem nélküli napozás vagy a naptej veszélyesebb?

betegszoba.hu


Avagy: tudományos szenzáció vagy áltudományos rémhírterjesztés? Tombol a kánikula, extrém az UV sugárzás. Előkerül hát a nyári örökzöld téma, hiszen nem lehet eléggé hangsúlyozni a napozás veszélyeit, sajnos sokaknak még mindig hiányosak ezzel kapcsolatban az ismeretei. Az idei évben ugyanakkor ijesztően megszaporodtak a naptejek feltételezett veszélyeit bemutató áltudományos cikkek, amelyek tele vannak csúsztatásokkal, megalapozatlan, rosszabb esetben valótlan és káros állításokkal.

A Dr.Kelen szakmai kötelességének érezi ezekre reagálni - közleményüket változtatások nélkül mi is publikáljuk: 

Vegyünk egy sarkított, de sajnos mégiscsak valóságos példát: „Amerikai kutatók felfedezni vélik, hogy a napozószerekben megtalálható kemikáliák, vegyi anyagok veszélyt jelenthetnek a hormonháztartás egyensúlyára és akár rákkeltő hatásuk is lehet. – nyilatkozta egy vegyi anyag szakértő" Ezekkel az állításokkal kapcsolatban ideális esetben kérdések garmadája merül fel a tudatos olvasóban: Milyen kutatók? Felfedezni vélik? Akkor most tényekről beszélünk, vagy csak feltételezések vannak? Pontosan mit értünk kemikália és vegyi anyag alatt? Az adott „veszélyesnek titulált" anyag milyen mennyiségben, milyen közegben, hogyan és milyen hosszú ideig alkalmazva jelent veszélyt? Csak egy példa: a konyhasó halálos adagja egy átlag felnőtt számára 900g (LD50 12 g/kg; human, oral) de ettől még nem szükséges, sőt butaság a só életveszélyes hatásaival riogatni. Egy „vegyi anyag" szakértő pontosan milyen releváns szakmai háttérrel rendelkezik a napozószerek tekintetében?

A kozmetikai termékek definíciójukból adódóan a bőrön fejtik ki hatásukat, hatóanyagai nem kerülnek a véráramba és a hormonháztartásara sincsenek semmilyen hatással.

Az Európai Unióban csak biztonságos termékek kerülhetnek forgalomba, a kozmetikai termékekre vonatkozóan az 1223/2009/EK európai rendelet ad iránymutatást. Ez részletesen szabályozza a felhasználható anyagok körét, mennyiségét, különös tekintettel a kozmetikumokban használható UV-szűrőket (1223/2009/EK VI. melléklet). Minden egyes anyagra vonatkozóan komplex egészségügyi, biztonsági vizsgálatok állnak a háttérben. Minden, az EU területén forgalomba hozott kozmetikai terméket kötelező regisztrálni a rendelet értelmében az Európai Bizottság kozmetikai termékek notifikációs portálján. De mi van azokkal a termékekkel, amelyeket a gyártó nem regisztrált az említett portálon és nem ellenőrzött üzemben készültek? Nos, erre mi sem tudjuk a választ. Mindenki saját belátása szerint dönt, hogy megbízik-e az adott termékben vagy nem.

Legbiztosabb védelem az UV sugárzás ellen természetesen az, ha nem megyünk ki a napra, illetve legalább 11-15-ig kerüljük a közvetlen napfényt. Ez nyáron nyilván nem életszerű. Erre az esetre azt javasoljuk, hogy használjon mindenki megbízható gyártótól származó, az európai előírásoknak megfelelő naptejet vagy napsprayt bőrtípusának megfelelően. Azt a tudományos tényt pedig fogadjuk el, hogy a UV védelem nélküli napon tartózkodás biztosan káros. A döntés persze mindenkinek a saját kezében van.

Dr. Kelen Ákos PhD

termékfejlesztő szakgyógyszerész