Egészségügyi hírek

A váltott műszak káros az egészségre


Az elalvó légiirányítókról szóló hírek egy régóta ismert és gyakran figyelmen kívül hagyott veszélyre hívják fel a figyelmet: az éjszakai műszakban dolgozó alkalmazottak nehezen tudnak koncentrálni, sőt egyáltalán ébren maradni.

"A kormány tisztviselői nem veszik észre, hogy az emberek rendszeresen elalszanak éjszakai munkavégzés közben" - állítja Dr. Charles Czeisler, a bostoni Brigham and Women’s Hospital alvás-egészségügyi szakértője. A kutatások azt mutatják, hogy az éjszakai műszakban dolgozók 30-50 százaléka saját bevallása szerint legalább hetente egyszer elalszik munkaidőben. Az a kijelentés tehát, hogy a több ezer légiirányító közül ez csupán egy-két esetben fordult elő, egyszerűen abszurd.

A Szövetségi Repülési Hatóság a probléma elismeréseként a hétvégén bejelentette, hogy változtat a légiirányítók leginkább megerőltető munkabeosztásán. A döntést megelőzően a hatóság újabb esetről számolt be, amikor egy légiirányító elaludt az egyik forgalmas Miami repülőtéren.

Czeisler hozzátette, hogy a potenciális veszély nem csak a légiirányítókra korlátozódik, hanem a kamionsofőrökre és buszvezetőkre, a pilótákra és a hajózásban dolgozókra is vonatkozik. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni a gyári munkásokról, a rendőrökről, tűzoltókról, katasztrófavédőkről, ápolókról, orvosokról, szakácsokról, szállodai alkalmazottakról, a média munkatársairól és sok másról, akik éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

"Rendkívül alváshiányos társadalomban élünk, ahol sokan a két végén égetik a gyertyát" - állítja Czeisler. Mindössze fél évszázaddal ezelőtt csupán az emberek 2 százaléka aludt hat órát vagy ennél kevesebbet éjszakánként - ma ez az arány 28 százalék.

Dr. William Fishbein, a New York-i City University idegtudományi szakértője elmondta, hogy a műszakváltások felborítják az emberek bioritmusát. A hormonok az alvás-ébrenlét ciklushoz igazodnak. Amikor az emberek váltott műszakban dolgoznak, az agy sosem tudja, mikor kell aludnia, ami befolyásolja a szervezet működését. Fishbein szerint a váltott műszakban dolgozók számos az emlékezettel és a tanulással kapcsolatos problémákat tapasztalhatnak. Az éjszakai műszakosok pedig az álmosságon és a koncentráció képtelenségén kívül hajlamosabbak lehetnek a krónikus bélrendszeri és szívbetegségekre is, és esetükben a daganatos betegségek bizonyos tíípusai is gyakoribbak. A WHO a műszakban végzett munkát a lehetséges rákkeltők közé sorolja.