Egészségügyi hírek

A túl sok strukturális tudás már árt a kreativitásnak

Medipress


A strukturált gondolkozás segít, hogy rendszerben legyünk képes látni és értelmezni a világot, és így könnyebben legyünk képesek eligazodni - ugyanakkor a kreativitás gátja is lehet - állítják a University of Toronto munkatársai.

Míg korábban a legtöbb menedzsmenttel foglalkozó tanulmány egyetértett abban, hogy a struktúra növeli a hatékonyságot, mivel a rendszerekben történő gondolkozás az átláthatóságnak kedvez, a jelen tanulmány szerzői úgy vélik, hogy kétélű fegyverről van szó. Minden jel arra utal ugyanis, hogy a struktúra a kreativitást megölheti.

A kutatás során az önkénteseket arra kérték, hogy különféle információmorzsákat rendezzenek kategóriákba. Mint kiderült a folyamat során a résztvevők lényegesen kevesebb kreativitást és kognitív rugalmasságot mutattak, mint azok, akik hasonló strukturált gondolkozást igénylő feladatra nem kaptak utasítást. A szervezett információval dolgozó csapat kevesebb időt is töltött feladatmegoldással, ami az állhatatosság csökkenését sejteti, ami a kreativitás egyik gyilkosa.

„A vezetőképzésben komoly kihívást jelent, hogy a strukturált gondolkozás ne menjen a kreativitás kárára, mivel az innováció rendkívül fontos" – fogalmaz a kutatást vezető Yeun Joon Kim.