Egészségügyi hírek

A tüdőgyulladás veszélyes a szívre

betegszoba.hu


Egy új vizsgálat szerint a tüdőgyulladás miatt kórházban kezelteknél nagy a kockázata az új szívbetegségek kialakulásának vagy a korábbiak problémák fokozódásának. A vizsgálat eredményeit a Clinical Infecitous Diseases elektronikusan elérhető számában közölték.

A vizsgálatot vezető Dr. Daniel Musher 170, 2001 és 2005 között tüdőgyulladás miatt a Texas Veterans Affair gyógyközpontban kezelt beteg zárójelentéseit dolgozta fel. Úgy találták, hogy 19,4 százalékuknál zajlott szívinfarktus vagy egyéb súlyos szívbetegség a felvétel alatt, és a szívprobléma jelentősen súlyosbította a tüdőgyulladás halálozását.

Eredményeik alapján a szerzők úgy vélik, hogy a bakteriális tüdőgyulladás diagnózisával kórházban kezelteknél a "párhuzamosan kialakuló tüdőgyulladást és az újonnan jelentkező szívbetegséget gyakran nem ismerik fel, főleg a felvétel utáni 12-24 órában, aminek következtében sok beteg nem kapott antibiotikumot a tüdőgyulladásra, míg mások szívének állapotát nem figyelték meg és nem kaptak megfelelő ellátást."

A szerzők szerint a tüdőgyulladás növeli a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a levegőből a vérbe kerülő szállítandó oxigén mennyiségét. Ezenkívül a tüdő fokozza az úgynevezett citokinek termelését, amelyek elősegítik a véralvadást, így csökkentve a szív hatékonyságát. "A tüdőgyulladásos vagy heveny szívinfarktusos betegeket kezelő orvosoknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a két betegség egyidejűleg is előfordulhat" - mondta Dr. Musher.