Egészségügyi hírek

A tintahal segíthet a szupergyógyszer kifejlesztésében

betegszoba.hu


Egy tudóscsoport vasárnap bejelentette, hogy egy apró, világító tintahalban élő baktérium egyik génjének felfedezése megnyithatja az utat a következő generációs antibiotikumok fejlesztéséhez. A kutatók azt remélik, az újonnan felfedezett kapcsoló támadáspont lehet a bennünket megbetegítő mikrobák ellen.

A tudósok a Vibrio fischerii baktériumra koncentráltak, amely békésen él az aprócska csendes-óceáni lényben, a kurtafarkú tintahalban (Euprymna scolopes). A tintahal éjjel táplálkozik a vízfelszínhez közel és fényképző szervében a V. fischerii egyik törzsét felhasználva utánozza a holdfényt. Ez a halvány ragyogás védőpalástként burkolja be az állatot és védi a ragadozók támadása ellen.

A kutatók a tintahalban élő V. fischerii variáns genomját vették górcső alá és összehasonlították egy más gazdaállatban élő V. fischerii génjeivel. Ez a másik gazdaállat az ananászhal (Monocentrus japonicus), mely a baktéium segítségével világítja meg a szájüregét. Ez mint egy vaku segít a halnak éjszaka is élelmet találni. A tudósok a két törzs közötti apró, ám jelentős különbséget keresték, amely lehetővé teszi a baktériumnak, hogy két teljesen különböző gazdaállatban is megéljen.

A baktérium genomja meglepően hasonlónak bizonyult, ez egy olyan organizmusra utal, amely az évmilliók során egy evolúciós sikertörténetté alakult. A különbség az volt, hogy a tintahalban élő V. fischeriiben találtak egy "szabályozó" gént, amely a másik törzsben nem volt jelen. Ez a gén kapcsolóként működik, más géneket aktivál, amelyek egy biofilmet képeznek, így a baktériumok meg tudnak telepedni a tintahal fényképző szervében.#img1#

Az eredmények azért lényegesek, mivel az emberek, mint az élet minden formája, baktériumokkal élnek együtt. Ezek a baktériumok a környezetből érkeznek, a szervezetünkben élnek és olyan hasznos dolgokat tesznek, mint például az étel átalakítása energiává vagy a betegségektől való védelem, mondta el Mark Mandel, a madisoni Wisconsin Egyetem munkatársa, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Azonban ezen baktéiumok egyes törzsei nagyon komiszak tudnak lenni. Egy jó példa erre a bélben élő Escherichia coli, tette hozzá a tanulmány társszerzője, Ned Ruby. "Az E. coli gének felvételével könnyen alakulhat jótékony mikroorganizmusból kórokozóvá" - mesélte Ruby a potenciálisan halálos baktériumról. A kedves Dr. Jekyllből az ördögi Mr. Hyde-dá változó baktérium szabályozó génjének pontos meghatározása segíthet a baktériumot "kikapcsoló" kezelés kifejlesztésében.

Ruby azonban arra is figyelmeztetett, hogy hiába nyit meg a tanulmány új távlatokat a gazdabaktériumokkal kapcsolatban, nem várhatunk mostanában ilyen új gyógyszereket. "Túl sok bizonyítékot keresünk túl sok olyan génről, amelyek bekerülnek a baktériumokba és patogénné teszik őket" - mondta el Ruby az AFP-nek.  "A tanulmányban ez olvasható: várjunk csak, van más módja is, hogy átlépjünk a sötét oldalra, ezek sokkal finomabb lépések és csak egy génnel kell dolgozni. Az alapötlet az, hogy azt az egyetlen gént keressük, amely egy egész sorozat másik gént szabályoz. Ha sikerül ezt a szabályozó gént kivonni a forgalomból, a baktérium nem tud ártani."