Egészségügyi hírek

A testképzavar modellje

betegszoba.hu


Ha egy műanyag kéznek látszó tárgy van ott, ahol a kezünknek kellene lenni, úgy érezzük, hogy az a saját kezünk - a legújabb kutatások szerint ez a zavart nemcsak az agyunkban okozza, hanem tényleges fizikai érzetet is kelt. Ez a megfigyelés összefügghet a stroke, az evészavarok, mint az anorexia, a schizophrenia és az autizmus mechanizmusával.

A vizsgálat során a megfigyelt egyén látóterébe egy műanyag kezet helyeztek, a saját jobb kezét pedig paraván mögé rejtették. Ha egyidőben mindkettő kezet fájdalmas illetve fájdalmasnak látszó inger érte, akkor a vizsgált személynél egy olyan ösztönös mozdulatot figyeltek meg, mely a látóterébe helyezett műanyag kéznek megfelelő irányba mozdult, nem pedig a saját, eltakart keze felé.

"Ez egy furcsa érzés" - mondta Dr. G. Lorimer Moseley, az oxfordi egyetem anatómia és élettan intézetből. "Úgy érzik, mintha a műanyag kéz lenne az övék." A saját takarásban levő kezük pedig énidegenné válik, mintha nem is a sajátjuk lenne, erre a takart végtag hőmérséklet csökkenése is utal.

Az érzékszerveinket tehát könnyű becsapni, saját énünk azonosítása labilis képességünk, mely, ha felborul, akkor bizonyos neurológiai és pszichiátriai állapot alapjait képezi. Ezek a betegségek összefoglaló névvel a testképzavarok csoportba sorolható, ilyen az anorexia, a bulimia, az autizmus és a stroke bizonyos típusai. "Sikerült ezeket az állapotokat, a testképzavarokat modelleznünk."