Egészségügyi hírek

A terhes nőket is veszélyeztető trombózis


A mélyvénás trombózis (MVT) a terhes betegeknél nagyobb eséllyel jelenhet meg a bal oldalon, különösen a bal lábban, írják a szerzők a CMAJ (Canadian Medical Association Journal) áttekintő cikkében.

"A nem állapotos betegeknél a MVT, vagyis a vérrög kialakulása a lábszár ereiben a leggyakoribb" - írta Dr. Wee-Shian Chan, a Women's College Kórház orvosa és munkatársai. "A vizsgálatot azért végeztük, hogy ez a terhesek esetében is így van-e, hogy kevesebb, a magzat számára káros diagnosztikus eljárást, például röntgenvizsgálatot kelljen végeznünk."

A szerzők 1098 tanulmány adatait elemezték, melyek közül csak hat felelt meg a követelményeknek. Ennek ellenére ezek azt mutatták, hogy a bal oldali MVT és a proximális (a szívhez közelebb eső)  MVT egyaránt gyakori a terhes nőknél.

A szerzők összefoglalták, hogy amíg nem állnak rendelkezésre megfelelő prospektív vizsgálatok terhes betegeken, addig bölcsebb dolog rutinszerűen vizsgálni az iliofemorális vénarendszert, ha egy terhes betegnél mélyvénás trombózis kialakulása merül fel.

A kapcsolódó kommentárban Dr. Ristaa Kajaa, a Turku Egyetem orvosprofesszora arról ír, hogy a témával kapcsolatos kis számú idevágó vizsgálat ellenére a tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a mélyvénás trombózis anatómiai elhelyezkedése az állapotos és nem állapotos nőknél különbözhet. Az elszigetelt proximális MVTmegnövekedett előfordulása, mely a tanulmányban megfigyelhető volt, klinikailag fontos, a tüdőembőlia kialakulásának magas kockázata miatt.