Egészségügyi hírek

A terápia javítja a férfiak termékenységét


A férfi terméketlenség minimális beavatkozást jelentő kezelése jelentősen javíthatja a párok esélyét a teherbe esésre. Az új tanulmányt a Bonni Egyetem munkatársai készítették, akik azt is felfedezték, hogy a kezelés előtti spermamozgás a siker biztos előrejelzője.

"A vénás embolizáció egy egyszerű kezelés, melynek során katétert vezetnek az ágyékba, és segítheti a terméketlen férfiak spermafunkcióját." - mondta a vezető szerző, Sebastian Flacke, a Tufts Orvosi Egyetem radiológus docense, a neminvazív érrendszeri képalkotás igazgatója, illetve a burlingtoni Lahey Klinika radiológiai fejlesztő-és kutatórészlegének alelnöke. "A feljavított spermafunkció által az egészséges partnerek több mint egynegyede teherbe esett."

Normális esetben a vér keresztüláramlik a heréken, majd apró vénák hálózatán át visszatér a szívbe. Ezekben az apró vénákban kis szelepek biztosítják azt, hogy a vér ne áramoljon visszafelé a herékbe. Ha ezek a szelepek elromlanak, a vér nem áramlik megfelelően, duzzanat keletkezik, a vérerek pedig összegubancolódnak egy ún. variocelében (herevisszér).

A herevisszér relatíve gyakori betegség, az Egyesült Államok felnőtt férfi lakosságának nagyjából 10-15 %-át érinti a Nemzeti Egészségügyi Intézet jelentése szerint. A legtöbb eset a 15-25 éves korosztály körében fordul elő. A legtöbb herevisszér nem okoz tüneteket és ártalmatlan, de néha fájdalommal jár, zsugorodással és termékenységi zavarokkal.

A problémás herevisszerek hagyományos kezelése a műtéti feltárás volt, de a vénás embolizáció egy minimális beavatkozást jelentő alternatíva. A folyamat során a radilógus apró katétert vezet be az ágyék bőrébe ejtett bemetszésen át, majd röngtenfelvétel segítségével eljuttatja a visszérhez. A katéteren át ezt követően felcsúsztatnak egy apró platinaspirált, majd a here vénáinak elzárását segítő anyagot. A gyógyulási idő minimális, a beteg másnap már munkába is állhat.

Dr. Flacke és munkatársai kidolgozták az embolizálás utáni teherbe esést előrejelző tényezőket. A tanulmányban részt vett 223 terméketlen férfi. A 18-50 év közötti alanyoknak legalább egy herevisszerük volt. Mindegyik férfi partnere egészséges volt.

A 228 herevisszérből 226-ot sikeresen kezeltek az embolizációval. A három hónappal később 173 betegen elvégzett ondóvizsgálat azt mutatta, hogy általánosságban gyorsabbak lettek a spermiumok és a spermaszám is növekedett. Fél évvel később 26 % (45 pár) számolt be terhesség tényéről. Egyedül a mozgékony sperma volt a jelentős kezelés előtti faktor, melyet összefüggésbe hoztak a kezelést követő teherbeesés valószínűségével.

"A herevisszér embolizációja hasznos kiegészítője lehet a lombikbébi-programnak." - mondta Dr. Flacke.