Egészségügyi hírek

A ”szükségállapot” feloldása -
ha hasmenés lesz úrrá rajtunk

betegszoba.hu


(x)

Amikor hasmenés formájában talál meg bennünket a szükség, reménykedünk, hogy gyorsan elmúlik magától.  Ez többnyire így is van, de előfordulhat az is, hogy 1-2 napnál tovább tart, esetleg hasi görcsökkel, esetleg lázzal, hányással párosul. 

Tudta-e, hogy a ’70-es évek előtt gyakorlatilag minden hasmenéses beteget kórházba szállítottak, méghozzá külön mentővel, hogy elejét vegyék a további megbetegedéseknek? Ma már nem ilyen szigorúak az egészségügyi előírások, ugyanakkor fontos tudatában lenni, hogy krónikus hasmenés esetén előfordulhat kiszáradás, ájulás, akár szívritmuszavar is, ezért célszerű az orvost felkeresni.

A hasmenést okozó baktériumok, vírusok és gombák bármikor bejuthatnak a szervezetünkbe és könnyen a mellékhelyiséghez köthetnek minket. A pár napig tartó hasmenés is kellemetlenül felülírhatja napirendünket, ezért a fertőzések megelőzése érdekében figyeljünk oda környezetünk higiéniájára, a rendszeres kézmosásra, az elfogyasztott ételek minőségére, szavatosságára.  Megpróbálhatjuk magunkat étcsokoládéval, reszelt almával, répával, banánnal gyógyítani.  A kézenfekvő megoldást azonban sok folyadék fogyasztása, kímélő étrend követése, valamint a patikában recept nélkül kapható készítmények jelentik.

Azoknak, akik szívesen fordulnak olyan készítményekhez, melyek természetes, növényi eredetű hatóanyagot tartalmaznak, érdemes megfontolniuk a Cralex® kapszulát. A Cralex® hatóanyaga a növényi eredetű aktív szén. „Édestestvérét", a széntablettát – a jó öreg Carbo activatus Egis-t – szinte mindenki ismeri, azt azonban kevesen tudják, hogy a Cralex® ugyanazt az aktív szenet tartalmazza, kényelmes kapszula formájában, mely ráadásul magasabb hatóanyag-tartalommal bír.

Az aktív szén kíméletes módon állítja meg a főként baktériumok okozta hasmenést: megköti és hatástalanítja a bélcsatornában lévő mérgező anyagokat, majd segít a széklettel eltávolítani őket. Előnye a bélmozgást gátló készítményekkel szemben, hogy nem szívódik fel a gyomor-béltraktusból, tehát nem jut be a vérkeringésbe. A Cralex® ráadásul 3 éves kortól gyermekeknek is adható, ezen kívül várandósság és szoptatás alatt is szedhető.

Ha igazán előrelátóak szeretnénk lenni, a Cralex® házipatikánk állandó tagja lesz. Utazáskor is jól elfér az útitáskában.

Aktív szén hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer.

www.cralex.hu

Egis Gyógyszergyár Zrt.

HU14/15CRA2PA1 Lezárás dátuma: 2015.04.08.

A kockázatokról  és a mellékhatásokról  olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!