Egészségügyi hírek

A szójatej segít a PCOS kezelésében

Medipress


Úgy néz ki, hogy a policisztás ovárium szindróma (PCOS) egyszerű és biztonságos kezelési módja a szójatej rendszeres fogyasztása. Ebben ugyanis bőségesen van növényi alapú ösztrogén, ami segít a hormonháztartás kiegyensúlyozásában.

Egy ideje ismert tudományos tény, hogy a szójatej rengeteg területen fejti ki jótékony hatását: csökkenti az inzulin-, tesztoszteron- és koleszterin szintet, és segít a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kivédésében is, amelyre a PCOS-sal küzdő nők különösen hajlamosak.

A PCOS egy olyan hormonegyensúly hiányából fakadó betegség, amely okozhat termékenységi problémákat, rendszertelen vérzést, pattanásokat, hízást, hajhullást és túlzott szőrösödést is.

A szakemberek szerint a szójatermékekben található összetevő – különösen a szójatej és a szójabab – segít abban, hogy a hormonegyensúly visszaálljon. A PCOS a termékeny korban lévő nők körében a leggyakoribb probléma, és már csak azért is aggasztó, mert a PCOS-betegek hajlamosak arra, hogy egyéb egészségügyi problémák is kialakuljanak náluk.

Az iráni Kashan Egyetem tanulmánya 70 olyan nőt vizsgált, akiknek életkora 18 és 40 év között alakult, és PCOS-sal küzdöttek. A nők fele placebót kapott, míg a másik fele 50 mg isoflavonolt, ez fél liter szójatejnek felel meg. A kísérlet 12 napon át tartott. A vizsgálat során vérmintákat vettek, ebből határozták meg a változást. “Eredményeink azt mutatják, hogy a PCOS-ben szenvedő hölgyek számára hasznos lehet a szójatej fogyasztása" – fogalmazott Dr. Zatollah Asemi, a kutatás vezetője.

brandmester.hu