Egészségügyi hírek

A szociális elutasítás árt az egészségnek


Az elutasítás fontosabb része az életünknek, mint gondolnánk - derült ki a Psychological Science folyóiratban megjelent legújabb tanulmányból.

Nathan Dewall, a Kentucky Egyetem pszichológusa szerint a társadalmi kirekesztés, az elutasítás valamint az elfogadás is életünk fontos, központi része. A bizonyítékért nem is kell messzire mennünk, csak a nappaliig. "Ha bekapcsolják a tévéjüket és megnéznek egy valóságshow-t, azok többnyire az elutasításról és az elfogadásról szólnak. Az elfogadás ugyanis az emberek számára a párkapcsolatoktól kezdve a barátságon át minden emberi kapcsolatban alapvető" - magyarázta a pszichológus.

A társadalmi kirekesztés ráadásul nem csak egyéni probléma, hanem kihatással lehet az illető környezetére is. Ha valakit elutasítanak, amellett hogy depresszióssá válhat, előfordul, hogy agresszív lesz, és mások ellen fordul. A tanulmányban egyebek között 15 iskolai lövöldözés körülményeit vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy két eset kivételével mindegyiknél valamilyen társadalmi kirekesztés volt a kiváltó ok.

Dewall ezért hangsúlyozza, fontos hogy kezelni tudjuk az elutasítás tényét, hiszen nem élhetünk le egy életet anélkül, hogy bizonyos szituációkban ne tapasztalnánk ezt meg. "Az emberek azonban inkább magukban tartják az elutasítással kapcsolatos érzelmeiket. Nem is akarnak róla beszélni, mivel szégyellik, vagy nem tartják fontosnak "- tette hozzá a kutató, aki szerint, ha valaki nem beszéli ki magából ezeket az érzéseket, végül akár fizikailag is megbetegedhet. Akik ugyanis magányosak, általában rosszul alszanak, gyengébb az immunrendszerük, rosszabb a fizikai állapotuk és korábban is halnak meg.

Dewal és a tanulmány társszerzője, Brad J. Bushman, az Ohio Állami Egyetem kutatójának legújabb, a szociális elfogadásról és elutasításról szóló cikke a Psychological Science folyóiratban jelent meg.