Egészségügyi hírek

A stroke utáni gyomor-bélrendszeri vérzés emeli a halál kockázatát

betegszoba.hu


Azoknak, akiknél stroke utáni gyomor-bélrendszeri vérzés fordul elő, nagyobb a valószínűségük a halálozásra vagy arra, hogy súlyosabb rokkantság alakuljon ki, azokhoz képest, akiknél a stroke után nem fordul elő gasztrointesztinális (GI) vérzés - derül ki az Amerikai Neurológiai Akadémia Neurology című lapjának augusztus 6-i online kiadásából.

"Ez egy fontos felfedezés, mivel hatékony gyógyszerek léteznek a gyomorsav csökkentésére, amely egyébként a gyomor-bélrendszer felső részének vérzéséért felelős."- közölte Dr. Martin O-Donnell (McMaster Egyetem, Hamilton, Ontario). "További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ez valóban egy működő stratégia-e a stroke-on átesett, magas kockázatú betegek kimenetelének javítására."

A vizsgálat során 6 853, ischaemiás stroke-on átesett ember vett részt. Ez leggyakoribb stroke típus, amely akkor fordul elő, amikor az agyba áramló vér áramlása akadályozott vagy gátolt. A résztvevők közül 829 ember már a kórházban elhunyt és 1 374-an a stroke-ot követő hat hónapon belül halt meg.

Összesen 100 főnél (1,5 százalék) alakult ki gyomor-bélrendszeri vérzés, miközben stroke miatt feküdtek kórházban. Az esetek több mint felében azoknál alakult ki GI vérzés, akiknek enyhe vagy közepes stroke-juk volt.

A GI vérzéssel rendelkezőknek háromszor nagyobb valószínűségük van a halálozásra a korházi tartózkodás ideje alatt, vagy pedig súlyosan ápolásra szorulnak a kórház elhagyásakor, azokhoz képest, akiknél nem fordul elő GI vérzés. A GI vérzéssel rendelkezők 81 százaléka meghalt a kórházban vagy súlyosan rokkanttá vált, a GI vérzéssel nem rendelkezők 41 százalékához képest.

A GI vérzéses betegek másfélszer nagyobb valószínűséggel haltak meg a stroke-ot követő hat hónapon belül a nem vérzéses betegekhez képest. A GI vérzéssel rendelkezők 46 százaléka hunyt el hat hónapon belül, a nem vérzéses betegeknél ugyanez csak 20 százalék volt. Ez az összefüggés még akkor is fennállt, miután a kutatók figyelembe vettek egyéb tényezőket is, mint a társbetegségek (például tüdőgyulladás vagy szívroham).

A vizsgálatot a Kanadai Stroke Hálózat, az Ontario Egészségügyi és Hosszútávú Kezelés Minisztériuma, a Kanadai Egészségügyi Kutatóintézetek, a Klinikai Kiértékelő Tudományok Intézete és az Egyetemi Egészségügyi Hálózat Női Egészségügyi Programja (Toronto) támogatta.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia több mint 21 000 neurológussal és idegtudományi szakértővel együttműködve elkötelezett a betegellátás javulása terén az oktatás és a kutatás által.