Egészségügyi hírek

A stressz blokkolja a memóriát


A politikai nézettől függetlenül a legtöbb ember valószínűleg megsajnálta Rick Perry kormányzót, mikor az NBC televízió élőben sugárzott republikánus elnöki vitája során egy időre teljesen magára hagyta az amerikai politikust a memóriája.

Perry kormányzó képtelen volt felidézni a harmadik szövetségi ügynökség nevét, melyet majd elnökké választása után megszüntetne. Kereskedelmi ügynökség, oktatási ügynökség, és..., és... semmi. Mikor a műsorvezető riporter, John Hardwood megkérdezte Perry kormányzót, hogy tényleg nem tudja-e felidézni a harmadik szervezetet, addigra már az előbb megemlített kereskedelmi ügynökség is kiesett a fejéből.        

Ezt a jelenséget gyakran nevezzük az idős emberekre jellemző szenilitásnak, pedig ez bármely életkorban, akármikor előfordulhat, mondta Gayatri Devi, a New York-i Memória és Egészséges Öregedés nevű szervezet igazgatója. Csak sajnos néhány emberrel ez a kínos jelenet éppen élő televíziós közvetítés közben következi be, tette hozzá Devi. 

"Nem hinném, hogy túl nagy jelentőséget kellene tulajdonítani ennek az egész ügynek. Az ember időnként egyszerűen hibázik, nem gondolom, hogy Perry komoly memóriazavarokkal küzdene" - mondta Devi. Szerinte a 61 éves elnökjelölt kormányzónak túl sok mindent kellett fejben tartania. "Csak mert hirtelen nem ugrott be neki a harmadik szervezet, az energiaügyi hivatal neve, az még egyáltalán nem jelent azt, hogy Perry kormányzó nincs tisztában az állami szervekkel. Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen elfelejti akár a saját telefonszámát."

Devi meglátása szerint a stressz is szerepet játszhatott a politikus kínos tévészereplésében. Míg egy kis mennyiségű stressz pozitív hatással is lehet az ember teljesítményére, a túl sok stressz képes teljesen leblokkolni az ember agyát.