Egészségügyi hírek

A sildenafil a daganatok ellen is hatásos

betegszoba.hu


A John Hopkins Egyetem Kimmel Rákközpontjának kutatói felfedezték, hogy a merevedési zavarokra szedett sildenafil egyik 'mellékhatása' az immunrendszer hatékonyságának növelése, mely a daganatok ellen is hatékonynak bizonyult.

A világon több millió férfi szed valamilyen gyógyszert merevedési zavar miatt. Ezen gyógyszerek közül az egyik legismertebb a Viagra néven forgalmazott sildenafil. A gyógyszerek hatásának közös alapja, hogy növelik a NO termelését, mely az erek falában található simaizmok összehúzódását fokozza. Ennek hatására a barlangos testek jobban megtelnek vérrel és a merevedési probléma megoldódik. A kutatók azonban kimutatták, hogy a szer a test többi részén is kifejti hatását, azaz általánosan fokozza a NO szintézisét (előállítását).


Dr. Ivan Borrello professzor kutatócsoportjával megállapította, hogy a daganatok többsége egy ún. maszkoló rendszert 'alkalmaz', mely mintegy ködszerű burokba burkolja a daganatot, ezzel gátolva meg azt, hogy az immunrendszer felismerje a kóros sejteket és elpusztítsa azokat. A 'ködösítésért' alapvetően speciális NO termelő sejtek, az ún. myeloid-eredetű szupresszor sejtek a felelősek. Meglepő módon azonban a sildenafil hatására kialakuló magasabb NO szint gátolja működésüket, így az immunrendszer meg tudja találni a daganatsejteket és el tudja őket pusztítani.

A kutatók egereken elvégzett kísérletek során igazolták, hogy a sildenafil 2-3-szor jobban csökkentette az egerekbe ültetett daganat méretét, mint amennyire kezelés nélkül csökkent a kontroll állatokban. Az a tény, hogy nem működő immunrendszerű egerek esetében a daganat méretének változását nem befolyásolta a kezelés megerősíti, hogy a szer nem daganatölő hatású, hanem csak az immunrendszert segíti. Laboratóriumi körülmények között létrehozott daganatsejt-tenyészeteken az egerek esetében észleltekhez hasonló eredményt kaptak.


'Az impotencia gyógyszerei nem fognak daganatot gyógyítani, de segíthetnek az eddig alkalmazott kemo- és immunterápia mellett'- összegezte Dr. Borrello. A kutatók az embereken végzett első kísérleteket jövő évre tervezik.