Egészségügyi hírek

A reflux-betegség tünetei és következménye


A reflux legjellemzőbb tünete a gyomorégés, amikor valójában a nyelőcső nyálkahártyáját marja a gyomorsav, és általában az étkezést vagy a lefekvést követően jelentkezik.

Ezen túl azonban több tünet is utalhat refluxra:

- a gyomorszáj környéki fájdalom

- a szegycsont mögött és a torokban érzett maró érzés

- savas büfögés

- savanyú, keserű szájíz

- mellkasi fájdalom

- éjszakai-reggeli krónikus köhögés;

Mivel a tünetek nem mindig egyértelműek, más betegségre emlékeztetnek, és gyakran más betegségek tüneteinek hátterében állnak, sokan nem tulajdonítanak nekik jelentőséget. Pedig a reflux-betegség hosszú távon, kezelés nélkül sok féle szövődmény kialakulásához vezethet. Ilyen a gyakori torok- vagy gégegyulladás, a fogzománc károsodása, a nyelőcső nyálkahártyáján idült gyulladás, esetleg hegesedés, ritkán szűkület vagy vérzés alakulhat ki. Az állandó irritációnak kitett nyálkahártya rákos elváltozása rendkívül ritkán jelentkezik, de rendkívül súlyosa szövődménnyel  jár.

Fontos tehát a betegség időben való diagnosztizálása, hiszen a reflux nagyon jól kezelhető betegség. Véglegesen meggyógyítani ritkán lehet, de életmód változtatással, hosszú távú kezeléssel, gyógyszerek segítségével jelentős javulás érhető el, és az esetleges szövődmények kialakulása is megelőzhető.