Egészségügyi hírek

A reflux betegség diagnosztizálása


Ha refluxra utaló tüneteket tapasztal, nagyon fontos a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő kezelés kialakítása. Hogyan történik mindez?

A reflux diagnosztizálásának első lépése, hogy a szakorvos feltétképezi, mennyi ideje állnak fenn a tünetek, milyen élethelyzet hívhatja életre őket és ezek fennállnak-e (táplálkozás, dohányzás, kávéfogyasztás, stressz, fizikai megterhelés), majd javaslatot ad ezek megszűntetésére. A beteg kikérdezése és a panaszok meghallgatása alapján az orvos nagy biztonsággal meg tudja állapítani a reflux betegség kórisméjét, de a pontos diagnózis érdekében általában néhány diagnosztikus vizsgálatra is sor kerül.

Ezek közül a leggyakoribb a protonpumpa gátló teszt, az endoszkópos vizsgálat; a 24 órás pH monitorozás; a nyeletéses röntgen vizsgálat; a mellkasröntgen és a nyelőcső nyomásmérés.

Az ún. protonpumpa gátló teszt során a protonpumpa gátló gyógyszercsoportot alkalmazzák, mely hatékonyan és tartósan csökkenti a gyomor savtermelését. Ha a gyógyszerek 2-4 hetes szedését követően a gyomorégés nem szűnik vagy javul, úgy a tünetek nem függenek össze a savtermeléssel, valamilyen más betegség áll a panaszok hátterében.

Korszerű vizsgálati módszer a felső tápcsatorna tükrözése, az endoszkópia. Az endoszkóp nyelőcsőbe történő levezetésével közvetlenül megtekinthető a nyelőcső, és a gyomor területei. Egy TV-képernyőre történő kivetítés mellett gondosan tanulmányozható a nyelőcső és gyomor nyálkahártya, és a szövettani vizsgálatára is lehetőség nyílik. A vizsgálat hátránya, hogy érzékenysége reflux betegség esetében kevésbé jó, mert a betegek közel felében nem látható endoszkópos eltérés a nyelőcsőben.