Egészségügyi hírek

A protézis-beültetés jelentősen befolyásolja a testsúlyt


A Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói megállapították, hogy a térd-, illetve a csípőizületi műtéten átesett betegeknél gyakran csökken a testsúly, és a testtömegindex (BMI).

A tanulmány az első, mely figyelembe vette, hogy a 29 és 73 év közöttieknél évről évre növekszik a BMI.

Az Orthopedics folyóirat hasábjain megjelent tanulmány 196 beteget vizsgált, akik térd-, vagy csípőprotézis-beültetésen estek át a 2005 és 2007 közötti időszakban. A műtétek idején tapasztalható átlagéletkor 67,56 év volt, a betegek 65 százaléka nő, 35 százaléka férfi. A műtétet követően a betegek 19,9 százaléka mutatott legalább 5 százalékos testsúlycsökkenést, a csoport átlagos testtömege 79,59-ről 78,13 kg-ra változott.

A BMI csökkenés kifejezettebb volt a térdprotézis-műtétesek (21,5 százalék), mint a csípőprotézisesek esetén (16,9 százalék). Legnagyobb eséllyel azon betegek fogytak, akik BMI-értéke a műtét előtt 30 feletti volt. Michael Bronson, a cikk vezető szerzője úgy magyarázza az eredményeket, hogy "mivel a műtét csillapítja a fájdalmat, és elősegíti mozgásképességet, a betegek egy egészségesebb életstílust képesek kialakítani."

Az elhízottak aránya a nyugati társadalmakban, így az Egyesült Államokban is, növekvő tendenciát mutat. A csökkentés alapvetően életstílus-változtatással, egészséges étrenddel, testmozgással és más viselkedéstípusok elsajátításával oldható meg. Az elhízottak gyakran panaszkodnak arra, hogy csont- és ízületi betegségeik korlátozzák a mozgás képességét, ami sokszor frusztrációt okoz a testsúlyt illetően. Pontosan ezt a problémát oldja meg a protézisműtét.