Egészségügyi hírek

A posztmenopauzális hormonkezelés növeli a stroke kockázatát

betegszoba.hu


Egy új tanulmány eredményei szerint azon menopauzán átesett nők esetében, akik hormonkezelést kapnak, nagyobb a stroke (gutaütés) előfordulásának kockázata függetlenül attól, hány éves korban kezdték a kezelést.

Azokban a nőkben, akik az ösztrogén női nemi hormont kapják, 39 százalékkal nagyobb a stroke kockázata, mint azokban, akik sosem szedték - áll az Archives of Internal Medicine c. folyóiratban hétfőn megjelentetett tanulmányban. A kutatás "erős kapcsolatot" talált a külsőleg bevitt ösztrogén szintje és a kockázat között: a nagyobb dózis jobban növeli a kockázatot. Azon nők esetében, akik ösztrogén és progesztin (a progeszteron szintetikus változata) kombinációját szedik, a gutaütés többletkockázata a kutatók szerint 27 százalék.

"A megnövekedett kockázatot olyan nők esetében figyeltük meg, akik a hormonterápiát fiatal korban vagy a menopauzához közeli időben, illetve idősebb korban vagy több mint 10 évvel a menopauza után kezdték meg" - írta Francine Grodstein és a Brigham and Women's Hospital-ban illetve a Harvard Medical School-ban dolgozó munkatársai.

A kutatók azonban megjegyezték, hogy a fiatalabb nőkben általában kisebb a stroke kockázata, mint az idősebbekben, és a kockázatot tovább lehet csökkenteni azzal, hogy kisebb dózisokat és rövidebb kezelési periódusokat alkalmaznak. A kutatók nem mutattak ki egyértelműen megemelkedett kockázatot olyan nők esetében, akik fiatalabb korban kevesebb mint öt évig részesültek hormonpótlő kezelésben, ami azzal is magyarázható, hogy kevesebb ilyen esetet jegyeztek.

A tanulmányban 121 700 nőt vizsgáltak 30 és 55 év között, akik részt vettek az 1976-tól 2004-ig tartó Nurses' Health Study című vizsgálatban. 360 stroke-os eset fordult elő azon nők között, akik sosem használtak hormonokat, és 414 eset azok körében, akik jelenleg használnak hormonokat.

A tanulmány épp akkor látott napvilágot, amikor heves vita zajlik a hormonkezelés előnyeiről és kockázatairól a menopauza után lévő nők esetében, ugyanakkor elsőként vizsgált olyan nőket, akik a menopauza előtt több évvel kezdték a kezelést.