Egészségügyi hírek

A paradicsom segíthet a férfi meddőségen

betegszoba.hu


A Sheffield Egyetemen végzett kutatások szerint a paradicsomban található likopin színanyag számottevően javítja a sperma minőségét, így növeli a meddő párok esélyeit a gyermekfogantatásra.

A statisztikák szerint a párok meddősége körülbelül 40-50 százalékban a férfiak gyenge termékenyítőképességéből ered. Az egyetem hírportálja szerint a 12 hetes kutatásuk eredménye reményt adhat az érintett férfiaknak, pároknak, és segíthetnek abban, hogy csökkentsük a korunkra jellemző életvitelből eredő káros hatásokat.

A vizsgálatban 60 egészséges, 19-30 év közötti férfi vett részt, közülük azonban csak harmincan szedték az étrend-kiegészítőt, a csoport másik fele placebotablettát kapott. Ám sem ők, sem a kutatók, sem a sperma- és vérmintákat kiértékelő, számítógépet kezelő személyzet sem tudta, hogy ki melyik csoportba tartozott.

A kutatók sem számítottak az eredményre, ugyanis megdöbbentően javult az étrend-kiegészítőt szedett férfiak spermaminősége, és az ondószálak mozgása 40 százalékkal gyorsult.

A biztató eredmények további vizsgálatokra ösztönzik a kutatókat, azt tervezik, hogy termékenységi gondokkal küzdő férfiaknál is kipróbálják, hogy az ő spermájuk hogyan reagál a likopinra.

A piros színanyag több zöldségben, gyümölcsben megtalálható, de a paradicsom a legfőbb forrása. Bár a hatásmechanizmusát most nem vizsgálták, a kutatók úgy vélik, hogy a sperma minőségének javulása annak köszönhető, hogy erős antioxidánsként a likopin gátolta a sperma oxidációját - írja az Élő Bolygónk.