Egészségügyi hírek

A nyaraláson szerzett betegségek később támadnak


Már régen maguk mögött hagytuk a nyaralás örömeit, amikor jelentkezhetnek az ott elkapott betegségek - és sajnálatosan az oltás sem nyújt teljes védelmet.

Katherine Robinson nyolc hónapig angolt tanított Indonéziában, és sok kedves ajándékot hozott magával – egyet viszont inkább elkerült volna. A tünetek a júniusi hazatérését követő első hét során jelentkeztek: étvágycsökkenés, fogyás, köhögés jelentkezett. Háziorvosa mellkasi fertőzésre gyanakodott, és antibiotikumot írt fel, azonban a tünetek nem csillapodtak, sőt, légzési problémák, éjszakai izzadás, és hátfájdalom alakult ki. Az elvégzett röntgen felfedte, hogy a baloldali mellüreg kétharmada folyadékkal telt. Itt normál esetben csupán néhány milliliternyi folyadék van, mely a mellhártya lemezeinek egymáson való elcsúszását hívatott segíteni. Az egyhetes kórházi kezelés során Katherine mellkasából két és fél liternyi folyadékot bocsátottak le.

Az új diagnózis tüdőgyulladás volt, melyre még több antibiotikumot írtak fel. Állapota csak nem javult, így egy új tesztet végeztek el, mely a beteg legnagyobb megdöbbenésére kimutatta, hogy a problémák okozója az Indonéziában beszerzett TBC volt. A félelmetes diagnózis azért is volt meglepő, hiszen mint minden brit gyermek, Katherine is részesült BCG-oltásban. Pedig a vakcinák nem mindig jelentenek teljes körű védelmet.

A TBC cseppfertőzéssel terjed, forrása a fertőzött beteg köpete. A betegség igen elterjedt Afrikában, és Dél-közép Ázsiában, és akár súlyos következményekkel járhat. Az eset jó példa arra, hogy egy rövid nyaralás akár hónapokkal később fejti ki nem kívánt hatását, ami az esetek egy részében akár végzetes is lehet. Emellett az emberek zöme abban a téveszmében él, hogy a védőoltás 100 százalékos védelmet jelent, pedig a szakértők arra a hívják fel a figyelmet, hogy ne hagyjon alább óvatosságunk azt illetően, hogy mit eszünk, vagy iszunk. Attól is függ minden, hová utazunk: például a tifusz elleni oltás csupán egy, vagy két törzs ellen véd, más törzsek rezisztensek lehetnek. Míg felmérések szerint a hatásfok Nepálban 75 százalék, addig Dél-Afrikában csupán 55 százalékos. Újabb probléma, ha a tünetek csupán a hazatérést követően jelentkeznek. Egyes betegségek csak akkor nyernek teret, ha az immunrendszer meggyengül, így a fertőzést követően a tünetek hetekig, hónapokig rejtve maradhatnak. Az egzotikus betegség miatt a diagnózis is jóval nehezebben születik meg.

Végül Katherine esete szerencsésen végződött, mivel az intenzív, hat hónapig tartó antibiotikumos kúra hatékonynak bizonyult. Ráadásul nem sokkal ezután terhes is lett, és egy egészséges babának adott életet – sem a betegség, sem a kezelés nem befolyásolta hátrányosan a magzat fejlődését.  


Tuberkulózis (TBC)

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 10. 18:34

Történet: A betegséget a Mycobacterium tuberculosis okozza, mely cseppfertőzéssel terjed. A fertőzés először a tüdőt támadja meg, ahol a jellegzetes granulomás gyulladást idézi elő, később elsajtosodó szövetpusztulással, melyekből kavernák maradnak vissza.
A véráram útján számos szervrendszert elérhet a fertőzés, így például ismert az ízületek, a szem, a gége, a hashártya, az agyhártyák, a szívtasak, az ivarszervek és vizeletelvezető rendszer, a bőr, a vékonybél és a gyomor tuberkulózisa is.
Az immunrendszer gyengesége hajlamosít a betegségre (HIV-fertőzés, hajléktalanok).
A védőoltás hatékonyságát megkérdőjelezik.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, hidegrázás, izületi fájdalom, izzadás, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, rossz közérzet
Has és emésztő rendszer:
haspuffadás
Keringés és légzés:
köhögés, légszomj
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
sápadtság
Gyógyszerek: Antituberkulotikumok hosszú ideig (1 év): amikacin, ethambutol, ethionamid, isoniazid (INH), PAS, pyrazinamid, rifampin, streptomycin. Legalább hármas kombinációval kell a kezelést elkezdeni.
Alternatív gyógymódok:: A terjedés megakadályozása kórházi kezelést indokolhat. Egyre nagyobb problémát jelent a gyógyszereknek
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A gyógyszerek mellékhatásain túl a betegség szövődményei közé tartozik a felnőttkori légzési elégtelenség, a betegség kiújulása, visszaesés és az agyhártyagyulladás.