Egészségügyi hírek

A nevetés a legjobb gyógyszer


El tud képzelni egy olyan gyermekosztályt, ahol a nehezen lélegző, infúziós tűvel lyuggatott, műtéten átesett, honvággyal küszködő gyerekek sírás helyett nevetnek, szappanbuborékot fújnak, és a felnőttekkel bohóckodnak? Ahol az osztályvezető főorvos örül ennek, és maga is mosolyogva nézi, ahogy mókáznak? Ahol az aggodalomtól meggyötört szülők is megkönnyebbülnek néhány pillanatra?

Ilyen hely a Szent János Kórház gyermekosztálya, ahol még a folyosót is fiatal, tehetséges fotóművészek képei díszítik. Olyan fotók, amelyek csupa derűs pillanatot örökítenek meg a Piros Orr Bohócdoktorok látogatásairól. A Szent János Kórházba ugyanis a varázslatot ők hozzák magukkal, a piros bohócorrukkal, empátiájukkal, felkészültségükkel, és nagy zsebes, játékokkal tömött ruháikkal.

A bohócdoktorok immár három éve minden héten eljönnek, és nevetést visznek a kórtermekbe. Munkájuk sokkal több annál, mint pár órányi vidám műsor hetente. Amit magukkal hoznak, az egy pozitív, vidám, optimista attitűd, amely kitart napokkal azután is, hogy távoznak.   

A Szent János Kórházban 2900 gyermeket kezelnek évente. A bohócdoktorok az utóbbi három év alatt 3500 kis pácienssel találkoztak, akikhez kétszer annyi szülő, és sok-sok aggódó hozzátartozó érkezett. A bohócdoktoroknak hozzájuk is mindig van egy-két kedves szava, hisz a szülők gyakran éppen úgy rászorulnak a támogatásra és a mosolyra, mint a kezelés alatt álló gyerekek.

Mit kell tudni egy bohócdoktornak?

Kevesen tudják, hogy a Piros Orr Bohócdoktorok csapatába többfordulós válogatáson és hónapokig tartó pszichológiai, művészeti, és szakmai tréningek után lehet csak bekerülni. A bohócdoktoroknak tisztában kell lennie azzal, hogy a különböző gyermekosztályokon kezelés alatt álló gyerekeket mibe lehet bevonni, és mibe nem. Képesnek kell lenniük arra, hogy érzelmileg felfokozott körülmények között, az elkeseredettség és szorongás hullámain átvergődve felderítsenek, vigasztaljanak, megnyugtassanak, és szót értsenek a gyerekek mellett a szülőkkel és kórházi személyzettel is.

Épp ezért a bohócdoktorok a vizitek előtt minden osztályon fekvő gyerekből felkészülnek, tudják a nevét, a betegségére vonatkozó számukra fontos információkat, ismerik kinek mikor volt a műtétje, vagy éppen milyen beavatkozás vár még rá. Munkájuk során minden egyes kis beteggel, egyénre szabva törődnek. 

 

Dr. Madarasi Anna osztályvezető főorvos:

"Az, hogy a pszichés állapot nagymértékben befolyásolja a betegek gyógyulását, ma már tudományosan igazolt tény. Egy beteg gyermek számára a játék, az önfeledt nevetés, ha csak néhány percre is, de elfeledteti a betegséget, az ezzel járó kellemetlenségeket. Szerda délutánonként a János Kórház Gyermekosztályán is csupa vidám gyermeket látunk. Hiába megy az infúzió, vagy veszi nehezen a levegőt, minden gyerek ott akar lenni a bohócdoktorok körül. Kedvességük, empátiájuk példát mutat a kórházi dolgozóknak, de sokszor még a szülőknek is. Azok a szülők, akik napok óta nem mindig nagyon kényelmes körülmények között folyamatosan itt vannak a gyermekükkel, hálásak, hogy egy kis időre a bohócdoktorok gyermeküket és őket is felvidítják. És akármilyen furcsa, a dolgozók is várják őket, hiszen a bohócdoktoroknak hozzájuk is van mindig egy-egy kedves szavuk. Jelenlétük több annál, hogy a gyermekeknek vidámságot hoznak. Egy olyan életszemléletet csempésznek a kórház életébe, ami megszépíti mindannyiunk napjait, és talán nem csak abban az órában érezzük a hatását, míg itt vannak velünk. Köszönjük."