Egészségügyi hírek

A memóriaproblémák és a hangfeldolgozási képességek összefüggése

betegszoba.hu


Amerikai kutatók szerint az enyhe memóriazavarok összefüggésben állhatnak a centrális (agyi) hangfeldolgozás zavarával. Az ebben a kórképben szenvedők hallása csöndes szobában normális vagy közel normális, míg ha valamilyen zavaró tényező (például háttérzaj) van jelen, kimutatható a halláscsökkenés.

A jelenség diagnosztizálásában a centrális hallásvizsgálat a legfontosabb, mivel ez a rendellenesség nem gyógyítható kizárólag hallókészülékkel, így alternatív kezelési módokat igényel. Dr. George A. Gates, a Seattle-i Washington Egyetem kutatója és munkatársai 1994-től kezdődően 313, egy demenciafigyelő programban bevont beteget vizsgált, az átlagéletkor 80 év volt. A páciensek közül 17-et diagnosztizáltak demenciával, 64 személynek volt enyhe memóriazavara, a többieknél nem volt ilyen probléma.

A vizsgálatok során a résztvevők centrális hangfeldolgozását vizsgálták, hogy mennyire képes a vizsgálat személy elkülöníteni a háttérzajt, melyhez szükséges a rövid távú memória és a gyors figyelemváltás . A demenciával és enyhe memóriazavarral diagnosztizált betegek jelentősen rosszabbul teljesítettek a vizsgálatokon, mint panaszmentes társaik.

"Már az enyhe memóriazavar okozhat zavart a hangfeldolgozásban" -írták a kutatók. "- Azt javasoljuk, hogy az idős, hallásproblémákkal jelentkező betegeknél a centrális hangfeldolgozás vizsgálata része legyen egy személyre szabott, átfogó programnak, amely nemcsak a hallásrehabilitációban, hanem a kognitív területeken is segít."