Egészségügyi hírek

A marihuána rontja a memóriát


Az orvosi marihuána alkalmazásának nem kívánt mellékhatása, hogy rontja a memóriát, az információk ok-okozatba rendezésének képességét, és a tanulás folyamatát. A Cell legújabb száma arra világít rá, hogy mi okozza ezt a képességromlást.

Giovanni Marsicano (INSERM, Franciaország), Xia Zhang (Ottawai Egyetem, Kanada) és munkatársaik meglepő felfedezést tettek: a marihuána pszichoaktív összetevője a THC nem az idegsejtekre gyakorolt közvetlen hatása a jelenség oka, hanem a titok nyitja az idegi támasztósejtek (asztroglia) pusztulásában keresendő. A kísérleti egereken végzett kutatás az első, mely közvetlen bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a marihuána rontja a memóriát.

Régóta ismert, hogy az asztrociták szerepe az idegsejtek támogatása. Ugyanakkor csak az elmúlt évtized felfedezései bizonyították, hogy ezek a sejtek a neuronok közötti kapcsolatok kialakulását is képesek befolyásolni. THC-t felismerő receptorok sem csupán az idegsejteken vannak jelen (ennek köszönhető a szer heveny hatása), hanem a támasztósejteken is. A kutatók megállapították, hogy azon genetikailag manipulált egereknél, akik asztrocitáin nem volt jelen a receptor, a THC nem okozott memóriakárosodást.

A kutatók a jövőben a szervezet belső kannabinoid-rendszerét tervezik vizsgálni, hogy ezáltal fedjék fel az asztrocitákon lévő receptorok élettani szerepét.