Egészségügyi hírek

A legtöbb beteg nem érti, hogy mi a betegsége?

betegszoba.hu


A legtöbb beteg nem érti meg pontosan, hogy mi a betegsége, vagy hogy mit kell tennie az ellen, miután elhagyja a sürgősségi osztályt, derül ki a Dr. Kirsten Engel vezetésével készült közleményből.

A Michigani Egyetem korábbi sürgősségi orvosa, aki jelenleg az Észak-nyugati Egyetem oktatója, azt mondja, hogy a sürgősségi osztályokon nagy a zaj, állandóan történik valami, gyakran káosz van, ami összezavarhatja a betegeket. Évente körülbelül 115 millió beteg keresi fel a sürgősségi ambulanciát az Egyesült Államokban, és a mostani kutatás szerint 75 százalékuk nincs tisztában saját diagnózisával, sem azzal, hogy mik a további teendői. Bár nem tudni pontosan, mi is áll a szomorú statisztika hátterében, Dr. Engel az ambulanciákra jellemző gyors ritmus mellett a szorongó betegek számára nem megfelelően magyarázó orvosokat teszi felelőssé. Szerinte ugyanis az orvosok nem mindig szentelnek elég időt arra, hogy a beteg számára érthető módon magyarázzanak el mindent.

2003-2004-ben a Michigani Egyetem és az Észak-nyugati Egyetem kutatói 140 beteget kérdeztek meg, miután elhagyta a sürgősségi rendelést. A vizsgálat eredményei az Annals of Emergency Medicine-ben olvashatók. Négy kérdésre keresték a választ: a diagnózis, az éppen kapott kezelés, a további teendők és a kontrollvizsgálat időpontja szerepelt a megválaszolandók listáján. A válaszokat a betegdokumentáció adataival vetették össze. Megállapították, hogy a betegek 78 százaléka adott meg rossz információt valamelyik kérdésben, és több mint 50 százalékuk legalább két kérdésben is tévedett. Több mint a megkérdezettek harmada értette félre, hogy mit kell tennie, miután hazamegy. Mindeközben csak a tévesen válaszolók mindössze 20 százaléka vélte úgy, hogy félreértett valamit.