Egészségügyi hírek

A közös étkezés jó hatással van az idősekre


Egy étel jó társaságban való közös elköltése serkentheti az étvágyat - kiváltképp a kórházban lévő idősek esetében - derül ki az Université de Montréal legújabb kutatásából, melynek eredményeiről a The Gerontologist című lap számol be.

"Minél több szociális interakció történik étkezésekkor a kórház geriátriai újraadaptációs osztályán, annál jobb lesz az ételfogyasztás aránya is." - közölte Danielle St-Arnaud McKenzie. A Montreal Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének végzős hallgatójaként St-Arnaud McKenzie a vizsgálatot Marie-Jeanne Kergoat gyógyszertan professzor, Guylaine Ferland táplákozástudományi professzor és Laurette Dubé (McGill Egyetem) közreműködésével hajtotta végre.

A kutatók kimutatták, hogy a páciensek többségénél a kórházban a tápanyag bevitel csökkenése jelentkezik. "Az idősek közel 35 százaléka alultáplált." - közölte Marie-Jeanne Kergoat. "Ez egy ijesztő érték, ha azt nézzük, hogy a kórházi tartózkodás alatt még csökken is a tápanyagbevitel."

St-Arnaud McKenzie 30 pácienst figyelt meg étkezések során a Montreal Egyetem Geriátriai Intézetének újraadaptációs osztályán. Egy kiértékelési rendszer segítségével megmérte a verbális és nem verbális viselkedéseket, az étkezések alatti jó hangulat mértékét. Ezután megmérte a táplálékbevitel mértékét az étkezések után megmaradt ételek mennyisége alapján.

Az eredmények egyértelműek voltak: összefüggés volt a táplálékbevitel és a szociális interakciók között. Mi több, a páciensek többet fogyasztottak, ha a szociális interakciók barátságosak és élénkek voltak. A kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy tápanyaghiány főként akkor lépett fel, amikor a páciens egyedül étkezett a szobájában.

Ahogy a lakosság öregszik, emelkedni fog az idősek száma, és a kutatóknak megoldást kell találniuk az időskori alultápláltság problémájára. "A rossz étkezéssel az idős páciensek egyéb, korral járó egészségügyi problémák kialakulását kockáztatják." - tette hozzá St-Arnaud McKenzie.