Egészségügyi hírek

A koleszterin rejtheti az AIDS elleni megoldást?


Európai és amerikai tudósoknak sikerült egy olyan módszert kidolgozniuk, amivel meg lehet gátolni, hogy a HIV vírus károsítsa az immunrendszert. A kutatók abban bíznak, hogy a forradalmi felfedésnek köszönhetően akár az AIDS elleni védőoltás is elérhető közelségbe kerül.

Egészen pontosan arra jöttek rá a kutatók, hogy a HIV vírus nem képes megtámadni az immunrendszert, ha a koleszterint eltávolítják a vírus membránjából. "Ettől a vírus olyanná válik, mint egy hadsereg, akit megfosztottak a fegyvereiktől, de azért persze még tudja riadóztatni a többi hadosztályt, akik további támadásokat intézhetnek az immunrendszer ellen" - mondta Adriano Boasso, a Londoni Imperial Főiskola munkatársa, a tanulmány vezetője.

Az amerikai és európai tudósokból álló kutatócsoport jelenleg azt vizsgálja, hogy ezzel a módszerrel hogyan lehetne teljesen deaktiválni a vírust, és milyen módon lehetne AIDS elleni vakcinát előállítani. Általában, mikor valaki megfertőződik a HIV vírussal, a szervezet öröklött immunreakciója miatt azonnal védekezésbe kezd, de néhány kutató úgy véli, hogy a HIV vírus az öröklött immunrendszer túlreagálását idézi elő. Ennek következtében az immunrendszer adaptív immunválaszként ismert következő védelmi vonala legyengül.

Boasso és nemzetközi kutatócsoportja eltávolította a koleszterint a vírust körülvevő membránból, aminek következtében a HIV vírus nem volt képes beindítani az öröklött immunreakciót, derült ki a Blood című szakfolyóiratban publikált tanulmányból.

Az AIDS évente körülbelül 1,8 millió emberéletet követel világszerte. 2009 folyamán hozzávetőlegesen 2,6 millió kapta el a HIV vírust, és jelenleg nagyjából 33,3 millió fertőzött ember él a Földön.

HIV (AIDS)

Az AIDS (szerzett immunkhiányos tünetegyüttes) betegséget a HIV (humán immundeficiencia vírus) fertőzés okozza. A HIV vírus nemi érintkezéssel (beleértve a hagyományos hüvelyi, az anális és az orális kontaktust is), vérrel (vérátömlesztés - Magyarországon rendkívül ritka, intravénás kábítószerélvezők), szervátültetéssel és anyáról gyermekre közvetlenül a szülés, illetve a szoptatás során terjedhet. A fertőzés tünetek nélkül, vagy enyhe influenzaszerű tünetekkel zajlik, majd akár évekig tünetmentes lehet. A tünetek megjelenésétől hívjuk a betegséget AIDS-nek. A betegség az immunrendszer legyengítése által okoz tüneteket. A szervezet képtelen többé megbirkózni még az enyhébb fertőzésekkel is.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 61 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 10. 15:11

Történet: Az AIDS (szerzett immunkhiányos tünetegyüttes) betegséget a HIV (humán immundeficiencia vírus) fertőzés okozza. A HIV vírus nemi érintkezéssel (beleértve a hagyományos hüvelyi, az anális és az orális kontaktust is), vérrel (vérátömlesztés - Magyarországon rendkívül ritka, intravénás kábítószerélvezők), szervátültetéssel és anyáról gyermekre közvetlenül a szülés, illetve a szoptatás során terjedhet. A fertőzés tünetek nélkül, vagy enyhe influenzaszerű tünetekkel zajlik, majd akár évekig tünetmentes lehet. A tünetek megjelenésétől hívjuk a betegséget AIDS-nek. A betegség az immunrendszer legyengítése által okoz tüneteket. A szervezet képtelen többé megbirkózni még az enyhébb fertőzésekkel is, ezért egyre gyakoribbá válnak az úgynevezett opportunista fertőzések és betegségek.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fogyás, gyengeség (fizikai), influenzaszerű tünetek, izzadás, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás
Gyógyszerek: Antiretrovirális kezelés, illetve az opportunista fertőzések és betegségek elleni gyógyszerek. A betegség jelenleg gyógyíthatatlan, halálos. A tünetek megjelenése megfelelő és időben elkezdett antiretrovirális kezeléssel késleltethető.
Alternatív gyógymódok:: Megelőzés: biztonságos szex (óvszer!), promiszkuitás kerülése, intravénás drogok kerülése, HIV-fertőzöttek vérével való kontaktus megelőzése, HIV-pozitív anyák nem szoptathatnak. Létezik egy kezelés, mely közvetlenül a vírussal való érintkezés után képes lehet megelőzni a fertőzést (egészségügyi dolgozók számára például).
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Opportunista betegségek (csak a legyengült immunrenszerű betegeket támadják meg): herpes (ajak, genitális), tbc, szájüregi, hüvelyi gomba, övsömör, nem-Hodgkin lymphoma, Kaposi-szarkóma, tüdőgyulladás, nyelőcsőgyulladás (gombafertőzés miatt), agyhártyagyulladás (gombafertőzés miatt), elbutulás, agyvelőgyulladás (parazitafertőzés miatt), extrém fogyás, hasmenés (paraziták miatt), vérmérgezés, citomegalovírus fertőzés.