Egészségügyi hírek

A karácsonyi menüsor nem tett jót a koleszterinnek


Húsz százalékkal magasabb a dánok koleszterinszintje a karácsonyi ünnepek után, mint nyáron - derült ki új a Koppenhágai Egyetem tanulmányából.

Az eddig feltételezettnél jóval nagyobb mértékben növelhetik meg a vajas, krémes karácsonyi ételek a koleszterinszintet. A kutatót 25 ezer dán adatai alapján mutatták ki a növekedés mértékét.
"Tanulmányunk jól kimutatta, hogy a karácsonykor elfogyasztott zsíros ételek hatással vannak a koleszterinszintre. Nagyon meglepő, hogy oly sok embernek magas a koleszterinszintje közvetlenül a karácsony után" - mondta Anne Langsted, az Atherosclerosis című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.
A tanulmányba bevont minden tíz koppenhágai lakos közül kilencnek megemelkedett a koleszterinszintje karácsony után. 
Azoknak, akiknek általában magas a koleszterinszintje még jobban oda kell figyelniük arra, mit fogyasztanak a karácsonyi ünnepek alatt - figyelmeztetnek a kutatók.
A magas koleszterinszint jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - írja az mti.