Egészségügyi hírek

A járvány miatt sokszor túl későn diagnosztizálják a daganatos betegeket

betegszoba.hu


A COVID-19 már hosszú hónapok óta komoly terhet ró az egészségügyre: miközben folyamatosan nő a fertőzöttek száma, egyre kevesebb idő jut a nem koronavírusos betegekre. Sokan csak akkor keresik fel az orvosukat, amikor már nagy a baj. A korai diagnózis pedig életet menthet - különösen a daganatos megbetegedések esetén.

A COVID-19-nek egyre súlyosabb következményei vannak. Az egészségügy túlterheltsége mellett lényegesen kevesebb alkalom marad a megfelelő orvos-beteg kapcsolatra, és kevesebb lehetőség van a megfelelő diagnosztikai vizsgálatok elvégzésre. „A betegek zöme már csak akkor keresi fel az orvost, amikor a panaszaik már súlyosabbá vagy akuttá válnak. Emiatt sok betegség késve kerül felismerésre" – hívja fel a figyelmet dr. Vértes András főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője, aki egy, a napokban a BMJ elnevezésű orvosi folyóiratban publikált kutatásról is beszélt, amely szerint bizonyos daganatok esetében már a 4 hetes késéssel felállított diagnózis is jelentősen rontja a betegek túlélési lehetőségét.

„A COVID járvány idején is rendkívül nagy szükség van a diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére. Normál helyzetben, „békeidőben", a daganatos betegségek diagnosztikájában a vizsgálatok sorrendje egy kialakult protokoll és rutin alapján követik egymást, de a jelenlegi helyzetben ez a kivizsgálási idő jelentősen kitolódik" – magyarázza dr. Vértes András, aki azt is kiemelte, hogy a nemzetközi szakmai ajánlások alapján a daganatos betegségek diagnosztikájában az MR vizsgálatokra helyeznek egyre nagyobb hangsúlyt. 

„Számos betegség, és elsősorban a hasi-kismedencei panaszok esetén az MR vizsgálattal kaphatunk leghamarabbi pontos diagnózist, amely segítségével a betegség kezelése még időben elkezdhető. Az MR vizsgálatok másik nagy előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, ezért bármikor ismételhető a betegség gyógyulási folyamatának ellenőrzése céljából" – közölte a szakember.

Dr.Vértes András kiemelte: nem szabad megvárnunk a panaszok súlyosbodását, mert a gyógyuláshoz gyors és pontos diagnózis szükséges. 

Vizsgálat akár 24 órán belül 

RadiVert Diagnostic MR központ elkötelezett abban, hogy a daganatgyanús betegek minél gyorsabban jussanak pontos és értékelhető diagnózishoz. Ennek érdekében indított el egy programot, amely keretében a pácienseknek 24 órán belül időpontot biztosítanak koponya, - hasi,- kismedence, - emlő MR vizsgálatokra. A vizsgálat leletezése is 24 órán belül történik, hogy mielőbb megkezdődhessék a megfelelő kezelést.