Egészségügyi hírek

A hínár lehet az új fogyókúrás csodaszer


A hínár lehet a kulcs az elhízás elleni harcban, ugyanis több mint 75%-kal gátolja a zsírsavak felszívódását - állítja egy új tanulmány.

A Newcastle-i Egyetem kutatói a kenyeret hínárrostokkal egészítették ki, azt tanulmányozván, hogy a módszer segíthet-e súlycsökkenésben. A Dr. Iain Brownlee és Jeff Pearson professzor vezette vizsgálat megállapította, hogy a világszerte kereskedelmi forgalomban is kapható hínárból készült kiegészítő mintegy 75%-kal gátolja a zsír felszívódását. A tengeri moszatból készült, Alginate-nak nevezett készítmény ezáltal jóval hatásosabb, mint a legelterjedtebb fogyasztószerek zöme.

A vizsgálat során mesterséges bélen több mint 60 különböző, természetes rost hatását tanulmányozták. Az eredményekről Dr. Brownlee számolt be az Amerikai Kémiai Társaság találkozóján, San Franciscóban. A következő kutatási lépés a laboratóriumi körülmények között elért eredmények megerősítése valódi embereken, normál diétás szokások mellett.

A rostok, melyek olyan poliszacharid molekulákat tartalmaznak, melyeket az emberi bél nem képes emészteni, Dr. Brownlee szerint megoldást jelenthetnek az elhízás elleni harcban.