Egészségügyi hírek

A hidrogén-szulfid jótékony hatása


A jellegzetes záptojásszagáról ismert hidrogén-szulfid gáznak talán pozitív tulajdonságai is vannak. A Texasi Egyetem kutatóinak a Journal of Biological Chemistry folyóiratban közzétett tanulmányából az derül ki, hogy a hidrogén-szulfid csökkenti a hegesedést okozó proteinek a magas glükóz szint által indukált termelését a vesesejtekben.

"Egyre nagyobb az érdeklődés a gázok, mint a különböző biológiai események mediátorai iránt" - nyilatkozta B.S. Kasinath nefrológus professzor, a Texasi Egyetem kutatója. "Kimutattuk, hogy a nátrium-hidrogén-szulfid (hidrogén-szulfidot felszabadító anyag) hozzáadásával a magas glükóz szintnek kitett vesesejtekhez csökkenti a vese hegesedését okozó mátrix proteinek termelését." Ezeket az eredményeket támasztja alá az is, hogy a hidrogén-szulfid termelését elősegítő veseenzimek szintje alacsonyabb az 1-es illetve 2-es típusú diabéteszben szenvedő egerekben.

A vese hegesedése, a vesefibrózis, az egyik leggyakoribb olyan rendellenesség, amely végstádiumú vesebetegséghez vezet. A végstádiumú vesebetegségek közel fele a cukorbetegséggel függ össze, ami a glükóz elégtelen szabályozása révén a betegség egyik jelzője.

"Rájöttünk, hogyan lehet csökkenteni a mátrix protein szintézisét, ami problémát jelent diabétesz esetén" - számolt be Dr. Kasinath. A kutató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mivel a kutatások a sejtekre korlátozódtak, az eredményeket nem szabad kivetíteni a humán diabéteszes vesebetegség kezelésére. A további egér illetve más állatkísérletekben meg kell határozni a hidrogén-szulfid biztonságosságát és hatékonyságát, és csak ezt követően lehet fontolóra venni a humán kísérleteket. Ez az elővigyázatosság azért is fontos, mert a hidrogén-szulfid nagy koncentrációban mérgező.