Egészségügyi hírek

A háziméh mérge elpusztítja az egyik legagresszívebb melldaganat sejtjeit?

MTI


A háziméh mérge elpusztítja az egyik legagresszívebb melldaganat sejtjeit?

A háziméh mérge "rendkívüli hatékonysággal" képes elpusztítani a melldaganatok egyik legagresszívebb formájának, a háromszorosan negatív mellráknak a sejtjeit - állapították meg ausztrál kutatók.

Insect, Bee, Honey, Nature, Honey Bee

A Harry Perkins Orvostudományi Kutatóintézet szakemberei 312 mézelő méhtől és poszméhtől származó méreg rákellenes tulajdonságait vizsgálták.
A kutatók megállapították, hogy a méreg és az egyik legfőbb összetevője, a melittin gyorsan előidézi a háromszorosan negatív mellrák és a HER2-pozitív mellrák sejtjeinek pusztulását, miközben a normális sejteket nem károsítja.
A háromszorosan negatív mellráknak, amely a melldaganatok 10-15 százalékát teszi ki, jelenleg nem létezik klinikailag hatékony, célzott kezelése.

"Megállapítottuk, hogy a melittin teljesen elpusztítja a rákos sejtek membránját 60 percen belül" - mondta Ciara Duffy, a tanulmány vezetője.
 

A mellrák világszerte a leggyakoribb ráktípus a nők körében.
 A Nature Precision Oncology című folyóiratban publikált tanulmány szerint a melittin lyukakat idéz elő a rákos sejtek membránján, ami lehetőséget ad a sejtbe való bejutásra és a sejtpusztulás felgyorsítására.
Duffy szerint a melittin és a docetaxel (kemoterápiás gyógyszer) együttes alkalmazása rendkívül hatékonyan visszaszorította a tumornövekedést egereknél.