Egészségügyi hírek

A gyomorfekély és a gyomorrák összefügg


Bár immunrendszer nagyon erősen reagál rá, szervezetünk egyedül mégsem képes megszabadulni a Helicobacter pylori baktériumtól. A Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatói felfedezték, hogy a baktérium hatására nem a megfelelő immunsejtek aktiválódnak, az eredmények segíthetnek a kórokozó elleni védőoltás kidolgozásában is.

A világ népességének körülbelül fele hordozza a főleg a gyomorban megtalálható H. pylori-t. Többségük soha nem mutat tüneteket, azonban 10 százalékban gyomorfekély, 1 százalékban pedig gyomorrák alakul ki. Antibiotikumok nélkül a szervezet képtelen megszabadulni a baktériumoktól, bár maga az immunválasz kiváltódik, azaz az immunrendszer specifikus sejtjei a gyulladás helyszínére indulnak.

"A Helicobacter pylori hatására az immunsejtek a szövetekben gyűlnek össze" - magyarázta Malin Hansson biológus, a tanulmány szerzője. "Azok a sejtek, amelyeknek a gyulladás helyére kellene jutniuk, itt elakadnak és aktiválódnak, így jön létre a krónikus gyulladás, amelyet a baktérium kihasznál."

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyomorrák egyik fajtájában (adenokarcimóma) szenvedő betegeknél alacsonyabb egy adott antitest szintje, bár a H. pylori fertőzés hatására ez általában magas. Ezek az antitestek védelmet nyújthatnak a daganat ellen és alapot adhatnak egy védőoltás kidolgozásához is.