Egészségügyi hírek

A gyomorban található kórokozó védettséget ad a tuberkulózissal szemben


A Helicobacter pylori nevű baktérium, melyet a gyomorfekéllyel, illetve a gyomorrákos esetek zömével hoznak kapcsolatba, védőszereppel rendelkezhet a tuberkulózissal (TBC) szemben - írják a Stanford Egyetem, a Davis Kaliforniai Egyetem és a Pittsburgh-i Egyetem kutatói.

A PLoS ONE internetes oldalán Jay Solnick, a Davis orvos és mikrobiológus professzora, és társszerzői arról számolnak be, hogy a Helicobacter pylori növeli a TBC-vel szembeni immunitást. Az TBC a világ számos területén endémiásnak számít, és nem rendelkezünk hatásos védőoltással.

"Itt ez a baktérium, amit károsnak tartottunk, és a kapcsolatba hoztunk rákkal" - mondta Solnick. - "Azonban a helyzet nem ennyire egyszerű. Ezen új megállapítások szerint a baktérium védettséget ad a TBC-vel, és talán más fertőzésekkel szemben is."

A tuberkulózis a HIV után a második legtöbb halált okozó fertőzés: becslések szerint a világ lakosságának egyharmadában van jelen a baktérium, azonban a TBC-vel találkozott emberek csak mintegy 30%-ban fertőződnek, és csak 10%-ban alakul ki aktív tuberkulózis.

"Egy lehetséges magyarázat lehet erre a Helicobacter pylori gyomorban való jelenléte" - magyarázta Solnick.

A vizsgálat kezdeti szakaszában Sharon Perry, a Stanford Egyetem járványügyi szakértője gambiai és pakisztáni bevándorlókon (akik hazájában elterjedt a TBC) fedezte fel, hogy két év alatt a Helicobacter pylori baktériummal fertőződött esetekben jóval kevésbé progrediált a tuberkulózis, mint akikben a Helicobacter pylori nem volt jelen. A Helicobacter pylori védő hatását arra vezették vissza, hogy serkenti a gamma interferon termelést, mely ágens védettséget ad a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben.

Perry és munkatársa, Julie Parsonnet professzor elméletüket főemlősökben akarták alátámasztani, így kerültek kapcsolatba a Davis Egyetem munkatársaival, és a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Karáról JoAnne Flynn-nel.

A munkacsoport 41 majmon vizsgálta a H. pylori TBC-re gyakorolt szerepét. A 30 H. pylori-fertőzött egyedből mindössze 5-ben fejlődött ki aktív TBC, míg a H. pylori baktériummal nem fertőzött 11 esetből 6-ban.

Solnick a jelenség magyarázatára a "higiéné hipotézist" hozta fel: minél inkább csökkentjük a szervezet fertőzésnek történő kitettségét, az immunrendszer annál kevésbé tud védekezni más fertőzésekkel szemben.