Egészségügyi hírek

A gyermekegészségügy javítása nemzetközi egészségügyi célkitűzés

betegszoba.hu


A lenyűgöző kínai és indiai gazdasági növekedés ellenére a gyermekhalandóság aránya továbbra is magas a világ két legnépesebb országában, és egyre szélesedő egyenlőtlenségek tapasztalhatók az egészségügyi ellátás terén.

Az UNICEF beszámolója szerint 2006-ban Indiában és Kínában 2,5 millió kisgyermek halt meg, ami a nemzetközi összérték közel egyharmadát teszi ki. India önmagában majdnem egyötödét adta az ötéven aluli halálozásoknak, 2,1 millió esettel.

Ha India nem javítja gyermekhalandósági mutatóit, a világnak nem fog sikerülni teljesíteni a millenniumi fejlesztési célkitűzéseket (MDG), melyek a nyomor felszámolását, a gyermek és anyai halandóság csökkentését, a betegségek visszaszorítását és a környezet fenntarthatóságát tűzte ki célul 2015-ig. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF azt is bejelentette, hogy Kínának újra el kell érnie korábbi előrelépéseit a gyermekhalandóság visszaszorításában.

"Az egészségüggyel kapcsolatos millenniumi fejlesztési célkitűzések elérése nagymértékben függ India eredményeitől az egészségfejlesztés, táplálkozás, víz és higiénia, oktatás és gyermekvédelem, nemi egyenlőség és a nők jogainak védelme terén az elkövetkező években" - áll az UNICEF "Az ázsiai-csendes-óceáni gyermekek állapota 2008." címet viselő beszámolójában.

Bár Indiának 60 százalékkal sikerült visszaszorítania az ötéven aluliak halandóságát 1970. és 2006. között, "a gyermakhalandósági ráta még így is 50 százalékkal magasabb a vidéki területeken, mint a városokban".

Kínában annak ellenére, hogy a gyermakhalandósági ráta jelentős csökkenést mutatott 1970. és 1990. között, a csökkenés azóta lelassult, és "a minőségi betegellátáshoz való hozzáférésben tapasztalható egyenlőtlenségek erőteljesen és szívósan jelen vannak."