Egészségügyi hírek

A gyerekek sem szeretik az erőszakos rajzfilmeket


Egy új kutatás eredményei szerint a gyerekek egyáltalán nem élvezik az erőszakos jeleneteket a kedvenc tévéműsoraikban.

Az Indianai Egyetem viselkedéskutatói megállapították, hogy a gyerekek az erőszakos jeleneteket nem tartalmazó rajzfilmeket ugyanannyira élvezték, mint az erőszakos műsorokat, sőt bizonyos esetekben még jobban is tetszett nekik. A tévés producerek tévesen úgy gondolják, hogy minél erőszakosabb filmeket sugároznak a csatornák, annál magasabb nézettséget tudnak elérni.

A kutatók összesen 128 5-11 éves iskolást vizsgáltak a tanulmányukhoz. Minden résztvevőnek egy ötperces animációnak négy különféle verzióját vetítették le. A különböző rajzfilmverziók között volt teljesen erőszakmentes, és nagyon agresszív is. Ezután a gyerekek kérdőíveket töltöttek ki a filmekkel kapcsolatban, melyek alapján a kutatók megállapították, hogy az erőszakos tartalom negatív hatást gyakorolt a film élvezeti fokára.

Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy a gyerekeknek készült televíziós műsorok közel 70%-a tartalmaz erőszakos elemeket. "Egyáltalán nincs szükség erőszakos jelenetekkel teletűzdelni a rajzfilmeket, ahhoz, hogy a gyerekek szeressék azokat. Ugyanannyira élvezik az erőszakmentes filmeket, hacsak nem még jobban" - írja Andrew Weaver, az Indianai Egyetem telekommunikáció szakos docense a Media Psychology című szaklapban.