Egészségügyi hírek

A globális felmelegedés hatással lesz minden ember egészségére

betegszoba.hu


A Fehér Ház friss jelentése szerint a globális felmelegedés hatással lesz minden amerikai polgár egészségi állapotára és jólétére, különös tekintettel a gyerekekre, az idősekre és a szegényekre.

A múlt kedden napvilágot látott jelentés - amelyenek nagy részét az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség készítette - hangsúlyozza, hogy az ország minden területén rosszabb egészségi állapotra kell számítani a hőhullámok és aszályok miatt, de egyes államokban még a várhatónál is szennyezettebb lesz a levegő, és több lesz az áradás. Nőni a fog a járványok száma a fertőzött élelmiszerek és ivóvíz, valamint a bogarak miatt.

A globális felmelegedés okozói az üvegházhatást előidéző gázok, amelyek a fosszilis üzemanyagok égése során kerülnek a légkörbe. Ha ezen gázok kibocsátása a mostani ütemben halad tovább, a század közepére 2 fokos, a század végére pedig 7,5 fokos globális hőmérséklet-növekedéssel kell számolnunk. 

Az eddigi kutatások és jelentések is kitértek arra, hogy milyen káros következményei lehetnek a globális felmelegedésnek az egészségre, de ez a jelentés részletesen bemutatja, hogy a klímaváltozás hogyan fogja felerősíteni az amerikai egyészségügyi rendszer már meglévő egyenlőtlenségeit.

"- A legkiszolgáltatottabb amerikai állampolgárok - a szegények, az idősek, a nagyon fiatalok és a bevándorlók - jobban megsínylik majd a klímaváltozást. Ez a lakosság legalább 10 százalékát jelenti." - állítja Kristie Ebi, a tanulmány egészségügyi részének egyik szerzője. - "Ezeknek az embereknek sokkal nehezebb lesz hozájutni a megfelelő egészségügyi ellátáshoz: például a megfelelő klímához nagy melegben, elegendő élelmiszerhez, vagy elmenekülni extrém időjárási körülmények között, mint amilyen a Katrina hurrikán is volt." A riport arra is kitér, hogy egyre több amerikai költözik partmenti területekere, holott ezek a területek sokkal kiszolgáltatottabbak a hurrikánoknak és áradásoknak.