Egészségügyi hírek

A fogszuvasodás kezelésének altenatív módjai


Pár évvel ezelőtt több helyen publikáltam az általunk elsők közöttbevezetett Carisolv eljárassal ,fúras nélkül készitett tömés lehetőségéről.

Az eljárás ma is használatos bizonyos feltételek mellett. Sajnos nem minden szuvasodást tudunk ily módon kezelni, de a most megjelenö es általunk a klinikai gyakorlatba bevezetett Icon eljárás a fúrás nélkül kezelhető esetek számát jelentősen növeli.

Az Icon egy infiltracios technikán alapuló fájdalmatlan fúras nélkuli tömést lehetővé tevő anyag, melyet Németországban fejlesztettek ki és elnyerte a 2009 innovaciója kitüntetést. A fogadtatás minden elképzelést felülmúlt és azóta már az első klinikai tapasztalatok is napvilágot láttak az Icon sikeréről.

Természetesen ez sem egy általanos csodaszer, hanem az eddig alternativ módon készülő tömések indikációs területét növelő egészséges foganyag megtartó fájdalmatlan kezelési lehetőség. A fő alkalmazási területe jól kiegésziti de el is különül a Carisolv zselével ellátható esetektől.

A carisolv módszer főkent a nagy, a gyökérkezelés kozkázatát rejtő, jól hozzáférhető szuvas elváltozások kezelésére hivatott, mig az Icon a nem hozzáférhető és ezért csak jelentős furással kezelhető ,többnyire csak rtg. felvétel útján látható "két fog közötti" szuvasodások esetében használható.

Másik felhasználási területe továbbá a fogszabályozás után-közben kialakuló, főleg a front fogakon jelentkező, elszineződő, simafelszini szuvasodások kezelése melyek töméskészitéssel szintén nehezen, fúrás-csiszolással megoldható feladatot ( legtöbbször héjkészitést) jelentenek. A technika kivitelezésének és felhasználási határainak megértéséhez tudni kell, hogy fogaink nem tömör csontból, hanem különböző szerkezetű és keménységű rétegekből állnak. A legkeményebb külső réteg a zománc, alatta a más szerkezetű, szinű és transzparenciajú puhább dentin helyezkedik el. A dentin réteg külső egyharmada infiltralható, azaz bármifele anyag csak ezen határig juttathato el.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Icon maximum a zománc +dentinréteg egyharmadáig terjedő szuvasodások esetében hatásos. A caries méretet rtg felvételen ellenőrizni kell,mert az ennél nagyobb léziók kezelése után szuvasodás maradhat vissza, ami a továbbterjedés kockázatát hordozza. Az előbb meghatározott méretű,vagy annál kisebb caries esetében a kezelés egy alkalommal elvégezhető fájdalmatlan beavatkozás, melynek lényege, hogy a megfelelő előkezelés után, (mely része az Icon rendszernek) egy speciális összetételű alacsony viszkozitasú anyagot infiltralunk a feluletre, amely nyomas alatt maradektalanul feltolti az igy letrehozott porózus,immár caries mentes foganyagot.

Az eredmény meglepő, főleg a front fogakon, amelyek a kezelés hatására visszanyerik eredeti transzparenciájukat es szinüket anélkül, hogy a szó szoros értelmében tömes került volna beléjük. A kezelés előnyei tehát, hogy fúras nélkül készül, elvégezhető egy alkalommal, nő a fog várható életideje és nehezen együttműködő betegeknél (pl. Gyerekek) is könnyebben elvégezhető.

Dr. Mészáros Tamás